Már a légitársaság is opciót ír ki?

Már a légitársaság is opciót ír ki?

Nemrég egy légitársaság fedélzetén olyat tapasztaltam, amit eddig még soha: a szokásos frissítők felszolgálását követően sorsjegyek vásárlására buzdították az utasokat.

2€-ért lehetett váltani egy sorsjegyet, ami 1.000.000€ fődíj reményével kecsegtetett. Meggyőződésem volt, hogy szinte senki sem fogja feltenni a kezét, hogy vásárolna, de tévedtem. Sikerült eladniuk sorsjegyet és nem is egyet. Sőt még leszállás előtt is felkínálták a sorsjegyeket megvételre, ha esetleg valaki még nem nyerte volna meg az 1 millió €-t akkor még landolás előtt lett volna rá esélye:). Természetesen a második körben is voltak vásárlók, akik elhitték, hogy pont az övék lesz az 1 milliós sorsjegy...

Nem tudtam magamon úrrá lenni és azonnal opciós piaci analógiákban kezdtem gondolkodni.

Nézzük csak mi a helyzet a sorsjegy eladó és vevője között

Az eladó nagyon magas valószínűség mellett keres 2€-t sorsjegyenként, a vevő nagyon alacsony kockázat (költség) mellett megveszi a magas hozampotenciált. Vagyis mit is csinál? Megvásárolja a reményt... - de ki az akinek végül több pénz marad a zsebében? Nyilván annak aki a sorsjegyet eladta (opció kiírás). Nem véletlenül működnek nagyon profitábilisan a biztosítók vagy kaszinók akik ugyanezt teszik. A reményt adják el a vásárlónak úgy hogy közben a matematikai valószínűség az ő oldalukon marad végig. Azaz a vásárló magas hozam reményében alacsony valószínűségű pozíciót vállal - de hisz benne!

Ezért imádom az opciózást, mert ott is gyönyörűszépen kiadja magát a valószínűség és a statisztika ugyanis az opció kiírással hosszútávon profitábilisabban lehet kereskedni mint az opciók vételével, de csak ésszel, ugyanis a fedezetlen opció kiírás lenullázhatja a számlát.

Azok akik már min. 5-10 éve a piacon mozognak és még életben vannak, pontosan tudják miről beszélek: valószínűségekben való gondolkodás az egyik legfontosabb koncepció a kereskedés során! Ha opciót írok ki, akkor a valószínűség mindig az én oldalamon áll, ami természetesen alacsonyabb profitot eredményez mint az opció vétel, viszont magasabb valószínűséggel és sűrűbben. A kereskedési számla gyarapításához vezető út nem a ritka előfordulású magas profiton keresztül vezet, hanem a konzisztens és magas valószínűségű stratégiákon keresztül.

Ha valaki ennek ellenére mégsem opciókkal kereskedik annak is rendelkezésére állnak a magas valószínűségű stratégiák, akár stop megbízás elhelyezésére, akár pozíció felvétele vagy zárása során, azonban sokkal kevésbé kiszámítható és menedzselhető módon.

Nyilván az opciózás sem a Szent Grál, hiszen ha a piaci véleményed rossz akkor opcióval is lehet bukni, de max nem annyit és nem úgy mint az átlagos eszközök esetén ahol nem te kontrollálod a veszteséged realizálásának időpontját hanem a jó öreg stop megbízás...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.