Időérték és volatilitás

Opciós rovatunk hetedik részében az időérték és a volatilitás témakörével foglalkoztunk bővebben.

Millásreggeli: Most tovább folytatjuk opciós kereskedésben történő kiműveléseteket, merthogy itt van velünk a vonalban az opcioguru.com tulajdonosa, oktatója Nagy Gergely. Egy nagyon érdekes témához érkeztünk, mégpedig ahhoz, hogy az időérték és a volatilitás kettősségét megbeszéljük. Szerintem egy picit magyarázatra is szorulnak ezek a kifejezések.

Nagy Gergely: Jó, ezt a két témát azért érdemes szerintem mindenképpen átbeszélni, és azért gondoltam, hogy a mai adásban erről legyen szó, mert az opciós kereskedés sikerét alapvetően ez a kettő határozza meg, és a normál piacon a hagyományos kereskedésben egyik sem igazán ismert és nincs olyan fontossága mint az opciónál. No akkor nézzük.

Időérték

Az időértékről már részben említést tettem előző adásokban is, hogy a hagyományos piacon az idő ilyen szinten nem szerepel, mint az opciós piacon. Az opciós piacon egyértelműen látszik, hogy az idő pénz és hozni is fogok erre példát a Facebookról egy kicsit később.

Az időérték tulajdonképpen a hátralévő idő és a valószínűség beárazása az opcióba. Azt látni fogjuk, hogy alapvetően ki lehet azt mondani, hogy az idő egyenlő valószínűséggel, tehát minél több időm van hátra, annál nagyobb a valószínűség arra, hogy amire fogadok az akár be is jöhet. Itt előző adásokban használtam olyan fogalmakat, mint elértéktelenedik, lejár, kifut, ezeket szerintem fontos most itt az időértéknél tisztázni. Itt arra gondolok, hogy egy adott opciónak mindig van egy lejárata, és azon az adott lejáraton túl ez nem kereskedhető. Ezek szinonimák, hogy lejár, kifut, elértéktelenedik.

Na most a lejárat az kétféle lehet, van hagyományos, szabályozott piaci kereskedés és az OTC. A szabályozott piacon standard lejáratok vannak, ilyenek például a heti, havi illetve negyedéves lejáratok. Ilyenkor ha a kereskedő dönteni akar, akkor egy előre meghatározott kalendáriumból dönthet és választhat lejáratot magának. Például a szabályozott piacon a az ETF-ek és a részvények esetén, ahol van heti lejárat, ott mondjuk pénteken este 10-kor van az opciónak a kifutása, tehát azon túl már nem kereskedhető, hétfőre, következő hétfőre az opció gyakorlatilag már nem létezik. A határidős piac egy picit más, mert ott egyedileg vannak meghatározva kifutások, ott lehet akár szerdán este fél 8-kor is, ez mindig az adott terméktől függ, hogy mikor történik.

Viszont az OTC piacon, tehát ha például valaki EUR/HUF spot devizaopcióval kereskedik, akkor ott nagyjából mindig megválaszthatja ő maga a lejárati napot. Tehát mondhatom azt, hogy kérek a market makertől egy olyan árat, hogy holnap fog kifutni. Tehát nem egy előre strandardizált kalendáriumból választom ki a lejárat időpillanatát, hanem én kvázi megválaszthatom a napot.

MR: Bocsánat, vissza az előzőhöz. Tehát a szabályozott piacon azt mondtad, hogy egyedi napokon és időben, és ez terméktől függ, de az nem azt jelenti, hogy ott is én választhatom meg, hanem egy bizonyos terméknek van egy valamilyen egyedi határideje.

NG: Így igaz, egy egyedi határidő. Olajnál más, mint földgáznál, búzánál,

MR: Értem, de ők határozzák meg, tehát a termék határozza meg.

NG: A termék határozza meg, így van. A részvénynél elég standard, amerikai piacon ott mindig pénteken este 10 óra, ha van heti lejárat, akkor adott heti péntek, ha nincs, akkor minden hónap 3. pénteke. Na most erre hoztam is példát.

Minél távolabbi az opció, annál drágább, mivel annál nagyobb a valószínűsége, és ezt nézzük meg Facebooknál. A Facebook tegnapi piaci árfolyam közelében egy 80 környéki Call opciót néztem ki, feltételezve azt, hogy mondjuk fölfele játszom. Megnéztem 3 lejáratot, csak hogy látszódjon az idő pénz kijelentésem.

93 napra ez a 80-as Call opció ez körülbelül 500 dollár, direkt kerekítettem az árakat, hogy jobban lehessen számolni. Tehát 93 napra 500 dollár, 30 napra 250, 9 napra 150. Szerintem ebből is látszik az, hogy aránytalanul drága a vége felé, hogyha mondjuk a 93 napot elosztom az 500-zal, akkor naponta átlagban egy olyan 5 dolláros időérték veszteség jön ki, hogyha a piac nem mozdul, 30 nap esetében 8 dollár, mert ugye 250 osztva 30-cal, 9 esetén pedig nagyjából napi 15 dollár. Ez azt jelenti, hogy minél több idő van hátra egy opcióban, annál kisebb az átlagos napi időérték vesztesége, viszont ugye annál többet fizet az ember. Tehát hogyha én biztosra akarok menni, biztos olyan nincsen, de mondjuk nagy valószínűséggel akarok kereskedni, akkor hosszú időtávot kell venni, és azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy most ugye június van, és egy novemberi opció az biztos, hogy drágább lesz, mint egy szeptemberi. Mert több benne az idő.

MR: Oké, tehát erre nagyon fontos odafigyelni. És minél több idő van tehát hátra, annál kisebb a napi időérték veszteség is.

NG: Ez az átlagos. A vége felé exponenciálisan gyorsul, de ebbe most feltétlenül ne menjünk bele. Ha átlagosat nézek, akkor igen.

MR: Oké. Maga az opció ára, a tőkeáttétre milyen hatással van?

A tőkeáttétre úgy hat az opció ára, hogy minél olcsóbb egy opció, annál nagyobb a tőkeáttétje, és a profit potenciálja. Tehát kvázi ugye ebből kifolyólag annál alacsonyabb a valószínűsége. Tehát, ha valaki nagyon olcsó opciót vesz meg, és ott bejön az elképzelése, akkor sokkal többet lehet keresni, mint hogyha egy drága opciót vett volna meg. Tehát ha gyorsan eltalálja, gyorsan elmozdul az alaptermék, és jó irányba megy, és olcsó opciót vett, amiben mondjuk már csak 5 nap van hátra, akkor azzal akár 10-20-szoros nyereség is realizálható rövid idő alatt, hogyha eltalálta az irányt. Mondom ennek a valószínűsége alacsony. Minél olcsóbb egy opció, annál kisebb a valószínűsége, ez így összefügg.

MR: Oké, Gondolom itt az időértékkel kapcsolatban nagyjából kibeszéltük a dolgokat, nézzük azt, hogy mi a helyzet a volatilitással.

NG: A volatilitás esetén ugye arról már az előző adások egyikén is beszéltünk, hogy a volatilitás röviden csak annyi, hogy mennyire mozgékony maga az alaptermék. Minél volatilisebb egy alaptermék, annál drágábbak az opciói. Ezt megpróbálom megvilágítani egy hétköznapi példán keresztül.

Ha én biztosító vayok, és odajön hozzám egy ügyfél, akinek 2 éve van jogosítványa, de 2 év alatt 10 autót összetört, akkor magasabb lesz a Casco díja, amint annak, aki 40 éve vezet, és soha nem karambolozott. Tehát itt ugyanaz a helyzet a nagyon mozgó termékeknél. Egy alaptermék, egy részvény, ami nagyon volatilis, annak mindig drága lesz az opciója.

És szerencsére van egy olyan indikátor az opciós piacon, amivel ezt lehet mérni is, ezt úgy hívják, hogy Implied Volatility, ami egyébként egy ilyen beárazott jövőbeni elmozdulás mértékét mutatja meg. Tehát ezzel én meg tudom azt állapítani, hogy egy adott opció alulárazott, vagy túlárazott. Tehát mondhatjuk azt, hogy az Implied Volatility az opciónak  drágaság mérője.

És én azt látom, hogy a legnagyobb hiba opciós kereskedőknél az, hogyha nem ismerik ezt az indikátort, mert az olyan, mintha kimennék az autópiacra és úgy vennék autót, hogy fogalmam sincs, hogy mi az ára. Tehát tisztában kell lennem, hogy amit most meg fogok venni opció, az önmagához képest relatív alulárazott vagy túlárazott. És nyilván most leegyszerűsítve, de az a cél, hogy alulárazott opciót vegyek, és később emelkedjen nyilván az lenne az elvárás, vagy pedig az, hogy túlárazott opciót írjak ki, adjak el, és utána csökkenjen. Ehhez viszont ismernünk kell magát ezt az indikátort, viszont ebben az a jó, hogy ez az indikátor ez létezik minden olyan termékre, aminek van opciója.

Tehát ha valaki nem is kereskedik opcióval, de az Implied Volatility-t valahogy megtalálja a trading platformján, és ki tudja tenni mondjuk az Apple-re vagy a Google-re, akkor rögtön látni fogja azt, hogy az adott alaptermék az most opciós piac oldalról túlárazott vagy alulárazott. Tehát segíti a technikai elemzést, egy teljesen más szemszögét mutatja meg.

MR: Stimmel. Nézzük akkor azt, hogy mi történik, hogyha magas vagy ha alacsony volatilitású termékkel találkozunk.

NG: A magas volatilitásnak alapvetően több oka lehet, az egyik ok az, hogy egy magas elmozdulás van beárazva az alaptermékbe, mert van benne mondjuk egy gyorsjelentési szezon, vagy akármilyen spekuláció. Vagy szimplán félelem van a piacon és mindenki fedezi az alaptermékeit, vagy akármilyen más spekulatív dolog, ami miatt megnőtt rá a kereslet.

Akkor alacsony a volatilitás, ha túlzott magabiztosság van a piacon, mondhatni kapzsiság, optimizmus, senki nem fedez semmilyen opcióval, vagy pedig az adott alaptermék iránt szimplán egyszerűen alacsony a kereslet.

MR: Jó, hát ilyen esetekben is belecsaphat a villám, persze nem a csalánba, de belecsaphat, hát láttuk a Twitterrel például reggel példálóztunk vele, kiegyensúlyozott volt az árfolyam, aztán egyszer csak egy akkorát zakózott májusban, ugye ott különböző bejelentések jöttek, amiket nem lehetett előre látni, de többen mondták, hogy fel van fújva az egész szektor, lehetett volna rá készülni, de alapvetően nem volt egy magas volatilitású papír, tehát ilyenek vannak benne. De azért meg lehet határozni, hogy nagyjából hova tartozik ez, amibe szeretnénk fektetni, vagy amivel kereskedni szeretnénk.

NG: Igen, az IV mindenképpen megmutatja a kereskedőnek azt, hogy jelenleg a papír az opciós fronton túlárazott vagy alulárazott. Tehát ezt az is tudja használni, aki az életben nem fog opcióval kereskedni, csak meg kell keresni ezt az indikátort a charton.

MR: Jó, tehát ez a kettő faktor az, ami szükséges.

NG: Igen, alapvetően ez a két olyan dolog, ami, az idő és a volatilitás, az kifejezetten fontos az opciós kereskedési sikerhez, és ezt azért tartottam fontosnak megemlíteni, mert a hagyományos piacon ennek a szerepe ilyen módon nem jelenik meg sehol máshol.

MR: Oké Gergő, köszönjük szépen a mai órát is, jövő szerdán pedig folytatjuk az opciós kereskedést.

Nagy Gergellyel beszélgettünk, aki állandó szakértőnk, az opcioguru.com tulajdonosa, oktatója.

Ha szeretnél további hasznos cikkeket olvasni az opciókról, ajánljuk az alábbiakat:

Ha pedig szívesen tanulnál az opciókról, itt feliratkozhatsz az OpcioGuru teljesen ingyenes, 30 napos online képzésére.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.