Kereskedésből nem fogsz tudni megélni, ha...

tőzsdéből megélni

Sokan azzal a vággyal és álommal érkeznek a tőzsde világába, hogy ebből akarnak rövid időn belül megélni. Nézzük mikor esélytelen és mikor sikerülhet.

Nincs gond azzal, ha valaki a tőzsdéből akar megélni, sőt. Lehet ez a kiindulási pont, de nagyon nem mindegy, hogy innentől hogyan közelítesz a helyzethez.



Nézzük, hogyan folytatódik a címben szereplő mondat: kereskedésből nem fogsz tudni megélni, ha ebből kell és pénzügyi nyomás alá helyezed magad. Ennyire egyszerű. Nyomás alatt a kereskedés nem működik, mert befeszülsz és a tőzsdepszichológia meggátol a sikerességben.

Mikor ne próbálj kereskedésből megélni?

A képlet elképesztően egyszerű: akkor ne próbálj ebből megélni, ha semmi más bevételi forrásod nincs, és az egész család megélhetése azon áll vagy bukik, hogy te adott hónapban mennyi pénzt tudtál keresni opciózással vagy akármilyen tőzsdei kereskedési formával.

Nem egy embert láttam már ezen elvérezni. Ha kezdő vagy és ott a pszichés nyomás, hogy ebből ugyan meg kell élni, az szinte biztos, hogy elbukod mindened. Ez kb. olyan, mint aki magányosan tengeti az életét és rá van feszülve arra, hogy márpedig neki párkapcsolat kell. Addig nem lesz, amíg el nem engedi a görcsösséget.

A trading is akkor kezd el beindulni, ha nem a megélhetéshez "kell". Akkor kezd el működni, ha nincs pszichés nyomás. Bőven elég a trading-ben rejlő összes pszichikai teher önmagában is, nem kell ezt még azzal is tetézni, hogy ha nem jön össze a hónap, akkor kölcsön kell kérni kenyérre...

Mikor élhetsz meg a kereskedésből?

Saját és mások tapasztalata is az, hogy akkor tudsz konzisztensen profitot termelni, ha:

  1. van bőven a háttérben mit a tejbe aprítani, azaz nem a kereskedéstől várod a csodát,
  2. vannak egyéb bevételi forrásaid is, pl. ingatlan, vállalkozás, munkabér, stb.

Más út nincs. Ha a fentiek egyike fennáll, akkor az a fajta egzisztenciális teher lekerül a válladról, ami totálisan ellehetetleníti a kereskedési sikert. Akkor már "csak" a trading pszichológiai terhe marad, ami önmagában sem kevés.

Nyilván a fentiek a kezdeti lépésekre igazak. Ha már néhány éve konzisztensen jön az eredményed a kereskedésből, akkor már megállhatsz egy lábon is, ha akarsz.

2008 óta elképesztően sok traderrel találkoztam, de egy sem volt köztük, akinek zéró megtakarítása lett volna, de felmondott és a kereskedésből tudott élni. Az egzisztenciális nyomás egyszerűen nem teszi ezt lehetővé.

A tőzsde bére

ATM - tőzsdéből megélhetés

Ha sikerült elérned, hogy már profitábilisan kereskedsz, akkor sem számíthatsz arra, hogy olyan lesz az életed, mintha munkahelyen dolgoznál, és hó elején utalnák a fizetésedet. A tőzsdei mozgások nem kiszámíthatók, így nem tervezhetsz azzal, hogy minden hónap elején hazautalsz x dollár profitot. Lesznek benne hektikus időszakok, csúszások, akár veszteséges hónapok is az elején.

A stratégia profitja sem állandó

Mondok egy egyszerű példát. Én ugyebár iránymentes kereskedéssel foglalkozom, ahol az opció kiírójaként lépek fel a piacon. Ez annyit jelent, hogy a kiírásért prémiumot kapok. A prémium mértékét alapvetően (ha minden más állandó) a volatilitás határozza meg. Magas volatilitású piaci környezetben a hozam is magasabb.

Így könnyen előfordulhat, hogy hozzászoksz adott havi hozamhoz, pl. 5%-hoz és a következő évben ez nem sikerül, pedig ugyanúgy kereskedtél. Nálam is megtörtént, hogy egyik évben az átlag havi hozam 5-7% volt, a következő évben, amikor összeszakadt a volatilitás, ez szépen lecsökkent a felére. Pedig nem voltam rosszabb, nem tudtam kevesebbet, nem voltam ügyetlenebb. Egyszerűen a piaci környezet ezt adta. Persze ilyenkor neki lehet menni a stratégiának és növelni a kontraktusok számát, de ezzel a kockázat és a margin is nő, így ez nem ideális megoldás.

Útravaló

  • Akármennyire is jól megy a trading, addig ne mondj fel a munkahelyeden, amíg nincs stabil anyagi háttered, hogy kiküszöböld az egzisztenciális nyomást.
  • A tőzsdén nincs havi fizetés, nem tervezhetsz minden hónapban ugyanazzal az összeggel.
  • Ha se biztonsági tartalékod, se bevételed nincs, ne próbálj meg a kereskedésből megélni, mert azt is elveszted, amid van.
  • A piaci lehetőségek határozzák meg a profitodat.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 92%

Tags: megélhetés, ingyen, trading,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2016-08-25



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.