Volatilitás: barát vagy ellenség?

A volatilitás a kereskedés velejárója. Vannak nyugisabb időszakok a piacon de időről-időre visszatér a volatilitás. Sokan félnek tőle, pedig nincs vele gond, csak tudni kell kezelni.

A média mindig hatalmas felhajtást csinál belőle ha megérkezik a volatilitás a piacra. Jönnek a világvége cikkek, a vérengzéssel teli szalagcímek és még sorolhatnám. Kabaré az egész. A kezdő kereskedő ezektől megijed, a tapasztalt tudja, hogy a volatilitás ad olyan kereskedési lehetőségeket, amiket a nyugis piac nem tud. Nézzük a volatilitás milyen hatást gyakorol az opciós kereskedésre.

Opciós volatilitás

Számos cikkemben írtam már az Implied Volatility (IV) témaköréről és a VIX indexről. Mindkettő megértése fontos az opciós stratégiák használata során. Na de mit tesz a volatilitás emelkedése az opciós árakkal? Anélkül, hogy belemennék matematikai fejtegetésbe, józan paraszti ésszel is belátható, hogy ha a volatilitás emelkedik, az opciók megdrágulnak. Miért?

Hétköznapi példa: ha eddig 10 autót törtél össze, vajon olcsó vagy drága lesz a Cascod? Nyilván drága, mert volatilis a vezetésed, kockázatos ügyfél vagy. Ha az alaptermékek fel le ugrándoznak, ugyanez a helyzet, nő a bizonytalanság, így megdrágulnak az opciók, mert megnőtt a kockázat. Ez jó neked ha olcsón vetted, de rossz ha olcsón írtad ki.

Két ideális időzítés létezik volatilitás szempontjából:

  • akkor veszed az opciót, amikor alacsony és időközben nő meg,
  • akkor írod ki az opciót, amikor már megnőtt és időközben csökken le.

A másodikat könnyebb megvalósítani, mert tudjuk, hogy a volatilitás a középértékhez tér mindig vissza. Azt nehezebb előre megtippelni, hogy mikor indul el a pánik, mikor nő meg a vola. Amikor viszont már megnőtt, tudni lehet, hogy előbb vagy utóbb, de visszatér, így az esésére lehet játszani.

S&P500, Olaj határidő volatilitás példák

Jelenleg a fenti termékekre ránézve azt látjuk, hogy extrém módon megnőtt bennük a volatilitás. Így az opciók átlagára is többszörösére nőtt.

Nézzük a két termék napos grafikonját és az opciós volatilitásuk változását (klikkre nagy kép nyílik meg mindegyiknél).

Olaj napos chart

76-ról egyhuzamban esett 50-ig. Nem csoda, hogy az opciós volatilitás megnőtt.

Olaj opciós volatilitás

Az átlagosan 30% alatti volatilitás szépen felkúszott tartósan 50-60% közé.

S&P500 napos chart

Látszik, hogy egy szép kis esés után ment a csapkodás fel-le, így ennek megfelelően a volatilitás is ugrándozott.

S&P500 volatilitás

Ennek követésére legegyszerűbben a VIX indexet tudjuk használni. A piaci ugrándozást követte a VIX is. Az előtte lévő átlagos 12-es szintről pillanatok alatt felugrott 25 fölé és azóta is átlagosan 18-20 között tartózkodott.

Opciós árak ugrása volatilitás függvényében

A következő példa Nassim Taleb egyik könyvéből való. Azt mutatja be, hogy a volatilitás emelkedése hányszorosára növeli adott opció árát. Egy kis magyarázat:

  • ATM opciók: azok az opciók, amelyek strike-ja az alaptermék piaci árához közel vannak
  • 5,10,15,20 σ OTM: 5, stb szigma távolságra lévő opciók. Az 5 szigma elmozdulás már kellően ritka, de mostanság egyre sűrűben fordul elő. A CHF szakadás 2015-ben pl. 7 szigma volt.

Értelmezve a táblázatot pl. egy 5 szigma távolságra lévő opció ára 16x-ozódik ha a volatilitás megnégyszereződik. Látszik a számokból, hogy a változás durván exponenciális.

Volatilitás és kockázatkezelés

Mivel sosem tudhatjuk, hogy mikor jön a következő volatilis időszak, folyamatosan szem előtt kell tartani a kockázatkezelést. Alapvetően kétféleképpen lehet opciókkal kereskedni.

Vagy veszed az opciót és akkor a kockázatod korlátozott, hiszen nem bukhatsz többet, mint amennyibe az opció került, vagy kiírod az opciót és ha ezt fedezetlenül tetted akkor korlátlan a veszteség lehetősége.

Látva a közelmúlt eseményeit még inkább szeretném felhívni mindenki figyelmét a fedezésre. Ha iránymentes stratégiával kereskedsz, ne legyél fedezetlen, mindig biztosítsd magad opciókkal. A magas volatilitás számos jó kiírási lehetőséget teremt a megnövekedett opciós prémium miatt, de mindezt érdemes fedezetten elvégezni, hogy a kockázatod mindvégig korlátozott legyen. Így elkerülhető a hirtelen margin növekedésből származó margin-call is.

Ha opció vevő vagy akkor egyszerűbb a dolgod, mert eleve fix a kockázatod, viszont magas volatilitás mellett csak ésszel vásárolj túlárazott opciókat, mert ha az IV csökken, az opció ára is könnyen összeesik.

A másik, amivel ilyen helyzetben tovább tudod erősíteni a kockázatkezelésed az a diverzifikáció és a pozíciók ésszerű méretezése.

A piacon a legfontosabb, hogy életben maradj.

A kockázatok kezelése fontosabb, mint a magas profit hajszolása. Hidd el, tudom miről beszélek, buktam már pár elég vaskosat...:(

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: Volatilitás, iránymentes, opció kiírása,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2018-12-06Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.