Volatilitás: barát vagy ellenség?

A volatilitás a kereskedés velejárója. Vannak nyugisabb időszakok a piacon de időről-időre visszatér a volatilitás. Sokan félnek tőle, pedig nincs vele gond, csak tudni kell kezelni.

A média mindig hatalmas felhajtást csinál belőle ha megérkezik a volatilitás a piacra. Jönnek a világvége cikkek, a vérengzéssel teli szalagcímek és még sorolhatnám. Kabaré az egész. A kezdő kereskedő ezektől megijed, a tapasztalt tudja, hogy a volatilitás ad olyan kereskedési lehetőségeket, amiket a nyugis piac nem tud. Nézzük a volatilitás milyen hatást gyakorol az opciós kereskedésre.

Opciós volatilitás

Számos cikkemben írtam már az Implied Volatility (IV) témaköréről és a VIX indexről. Mindkettő megértése fontos az opciós stratégiák használata során. Na de mit tesz a volatilitás emelkedése az opciós árakkal? Anélkül, hogy belemennék matematikai fejtegetésbe, józan paraszti ésszel is belátható, hogy ha a volatilitás emelkedik, az opciók megdrágulnak. Miért?

Hétköznapi példa: ha eddig 10 autót törtél össze, vajon olcsó vagy drága lesz a Cascod? Nyilván drága, mert volatilis a vezetésed, kockázatos ügyfél vagy. Ha az alaptermékek fel le ugrándoznak, ugyanez a helyzet, nő a bizonytalanság, így megdrágulnak az opciók, mert megnőtt a kockázat. Ez jó neked ha olcsón vetted, de rossz ha olcsón írtad ki.

Két ideális időzítés létezik volatilitás szempontjából:

  • akkor veszed az opciót, amikor alacsony és időközben nő meg,
  • akkor írod ki az opciót, amikor már megnőtt és időközben csökken le.

A másodikat könnyebb megvalósítani, mert tudjuk, hogy a volatilitás a középértékhez tér mindig vissza. Azt nehezebb előre megtippelni, hogy mikor indul el a pánik, mikor nő meg a vola. Amikor viszont már megnőtt, tudni lehet, hogy előbb vagy utóbb, de visszatér, így az esésére lehet játszani.

S&P500, Olaj határidő volatilitás példák

Jelenleg a fenti termékekre ránézve azt látjuk, hogy extrém módon megnőtt bennük a volatilitás. Így az opciók átlagára is többszörösére nőtt.

Nézzük a két termék napos grafikonját és az opciós volatilitásuk változását (klikkre nagy kép nyílik meg mindegyiknél).

Olaj napos chart

76-ról egyhuzamban esett 50-ig. Nem csoda, hogy az opciós volatilitás megnőtt.

Olaj opciós volatilitás

Az átlagosan 30% alatti volatilitás szépen felkúszott tartósan 50-60% közé.

S&P500 napos chart

Látszik, hogy egy szép kis esés után ment a csapkodás fel-le, így ennek megfelelően a volatilitás is ugrándozott.

S&P500 volatilitás

Ennek követésére legegyszerűbben a VIX indexet tudjuk használni. A piaci ugrándozást követte a VIX is. Az előtte lévő átlagos 12-es szintről pillanatok alatt felugrott 25 fölé és azóta is átlagosan 18-20 között tartózkodott.

Opciós árak ugrása volatilitás függvényében

A következő példa Nassim Taleb egyik könyvéből való. Azt mutatja be, hogy a volatilitás emelkedése hányszorosára növeli adott opció árát. Egy kis magyarázat:

  • ATM opciók: azok az opciók, amelyek strike-ja az alaptermék piaci árához közel vannak
  • 5,10,15,20 σ OTM: 5, stb szigma távolságra lévő opciók. Az 5 szigma elmozdulás már kellően ritka, de mostanság egyre sűrűben fordul elő. A CHF szakadás 2015-ben pl. 7 szigma volt.

Értelmezve a táblázatot pl. egy 5 szigma távolságra lévő opció ára 16x-ozódik ha a volatilitás megnégyszereződik. Látszik a számokból, hogy a változás durván exponenciális.

Volatilitás és kockázatkezelés

Mivel sosem tudhatjuk, hogy mikor jön a következő volatilis időszak, folyamatosan szem előtt kell tartani a kockázatkezelést. Alapvetően kétféleképpen lehet opciókkal kereskedni.

Vagy veszed az opciót és akkor a kockázatod korlátozott, hiszen nem bukhatsz többet, mint amennyibe az opció került, vagy kiírod az opciót és ha ezt fedezetlenül tetted akkor korlátlan a veszteség lehetősége.

Látva a közelmúlt eseményeit még inkább szeretném felhívni mindenki figyelmét a fedezésre. Ha iránymentes stratégiával kereskedsz, ne legyél fedezetlen, mindig biztosítsd magad opciókkal. A magas volatilitás számos jó kiírási lehetőséget teremt a megnövekedett opciós prémium miatt, de mindezt érdemes fedezetten elvégezni, hogy a kockázatod mindvégig korlátozott legyen. Így elkerülhető a hirtelen margin növekedésből származó margin-call is.

Ha opció vevő vagy akkor egyszerűbb a dolgod, mert eleve fix a kockázatod, viszont magas volatilitás mellett csak ésszel vásárolj túlárazott opciókat, mert ha az IV csökken, az opció ára is könnyen összeesik.

A másik, amivel ilyen helyzetben tovább tudod erősíteni a kockázatkezelésed az a diverzifikáció és a pozíciók ésszerű méretezése.

A piacon a legfontosabb, hogy életben maradj.

A kockázatok kezelése fontosabb, mint a magas profit hajszolása. Hidd el, tudom miről beszélek, buktam már pár elég vaskosat...:(

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: Volatilitás, iránymentes, opció kiírása,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.