Rám hívhatják az OTM Put részvényopciót?

A minap kaptam egy kérdést Put opció lehívásával kapcsolatban, amit érdemes lenne tisztázni, mert lehet sokak fejében nem egyértelmű a helyzet.

László az iránt érdeklődött, hogy az általa kiírt OTM Put részvényopciót ráhívhatják-e. Az OTM azt jelenti, hogy az opció strike-ja távol van a jelenlegi piaci ártól. Pl. a részvény árfolyama 188, a Put opció strike-ja 170, ekkor hívjuk OTM-nek.


Íme László eredeti levele.

Videóban válaszoltam a kérdésre

Azért, hogy alaposan tudjak válaszolni, készítettem rá egy videót, amit itt tekinthetsz meg:

Ez határidőre is igaz?

Tovább folytattuk a levelezést a témáról ahol felmerült, hogy a fenti válaszom igaz-e határidős piac esetén is. Természetesen ugyanúgy igaz rá.

Majd ezt követte az a kérdés, hogy melyik a kockázatosabb, kiírni OTM Put opciót részvényre vagy határidős termékekre, mint pl. olaj, államkötvény, búza stb. Azaz kb. mekkora eséllyel lesz egyik vagy másik 0, mert ugyebár a legnagyobb kockázat Put opció kiírása esetén az ha az adott alaptermék lemegy nullára. Annál lejjebb úgysem mehet...

Egy részvény árfolyama sokkal nagyobb eséllyel lesz nulla, mint az olajé vagy a búzáé. Egy vállalat bármikor csődbe mehet, azonban egy olyan felhasználás alapú világtermék mint a búza vagy olaj, szinte esélytelen. Az olaj hosszútávon veszíthet az értékéből az elektromobilitási trendek miatt, de az, hogy egy búza 0 legyen, elég esélytelen. Tehát válaszolva a felmerült kérdésre, a részvény nagyobb eséllyel lehet 0, mint egy világtermék.

Ettől függetlenül nem jelenthető ki az, hogy részvényre kockázatosabb a Put opció fedezetlen kiírása, mert a határidős termék tőkeáttétje magasabb és volatilitása is lehet nagyobb. Tehát nem azt kell nézni, hogy melyik mekkora eséllyel lesz 0, mert feltételezhetően nem 0-nál szeretnénk meghúzni a kockázatvállalás határát.

Alapszabály, hogy mielőtt bármilyen termékre is kiírsz fedezetlen Put opciót, meg kell ismerned a terméket. Tudnod kell mekkora benne a tőkeáttét, a margin követelmény, milyen szezonális trendjei vannak, mekkora az opciós volatilitás, stb. Ha pedig nyugodtan akarsz aludni, akkor nem fedezetlenül írod ki a Put opciót, hanem fedezetten, spread stratégia segítségével.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: short put, határidő, lehívás,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-03-20



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.