Micro index határidős termékek

2019 május 6-án elstartoltak a micro index határidős termékek, amik népszerűsége nem lesz kérdés, mert számos olyan lehetőséget rejtenek, amelyek eddig nem voltak elérhető a hétköznapi kereskedők számára.

Micro index határidős termékek

A négy legjelentősebb index határidős terméknek alkották meg a micro változatát, amelyek a következők:

  • S&P500: /MES
  • Nasdaq: /MNQ
  • Russel 2000: /M2K
  • Dow Jones: /MYM

Ezek a termékek abban különböznek a nagy testvérüktől, hogy minden esetben 1/10 az értékük, azaz tized akkora margint igényelnek és 1 pont elmozdulás esetén tized akkora a nyereség vagy veszteség. Így sokkal alacsonyabb számlamérettel is lehet már index határidős kereskedést folytatni. A termékekről bővebben a CME honlapján olvashatsz.

Index ETF

Eddig ha nem akartál túl nagy kockázatot vállalni, vagy nem volt rá pénzed akkor az index ETF-eket kereskedhetted, mint pl. SPY, QQQ, IWM, DIA. Ennek azonban a hátránya az volt, hogy jóval magasabb margint igényelt tőkearányosan.

Sőt 2018 június óta, amikor is bevezetésre került a "nagyszerű" PRIIPS szabályozás, már konkrétan nem is lehet ezekkel direktben kereskedni, csak az opciókon keresztül. Így a sima index ETF long vagy short kvázi ki is esett tavaly nyár óta. Maradt ezeknek az opciós piaca, de ez most megváltozott a micro határidős indexek bevezetésével.

Fedezeti ügyletként is kiváló

Ha eddig írtál ki pl. SPY opciókat és fedezni akartad őket, nem tudtad magával a SPY alaptermékkel, mert a PRIIPS nem engedélyezte. Viszont a sima /ES határidő meg túl nagy lett volna fedezésre, azonban ez is megoldódik a /MES bevezetésével. Azaz opciós ügyletek fedezeteként vagy delta hedge-elésre is kiváló lesz a micro határidős termékkör. Mivel a termékek nagyon újak, így egyelőre nem jegyeznek rájuk opciót, de szerintem ez is csak idő kérdése. Ha van rá igény, biztosan nem ugranak el az extra bevétel elől a tőzsdék, így be fogják vezetni.

Kedvező kötési jutalékok

Interactive Brokers esetén nagyon kedvező ezen termékek kötési jutaléka. Jelen cikk pillanatában ez 0.32-0.47 USD között mozog kontraktusonként. Erről bővebb infót itt találsz.

Sok új lehetőséget teremt

Ezen termékek megjelenése nagyon sok új trading lehetőséget teremt majd a szofisztikált kereskedő számára. Foglaljuk össze az előnyeit:

  • alacsonyabb számlamérettel is köthető,
  • jóval alacsonyabb margin követelménnyel rendelkezik,
  • olcsóbb a kötési jutalék,
  • fedezeti ügyletként is kiváló.

A chart egyelőre még "vicces"

Mivel most indult a termék, ezért a napos chart még így néz ki a micro /ES esetén:

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: határidő, micro, index határidő, delta hedge, margin követelmény,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.