Micro index határidős termékek

2019 május 6-án elstartoltak a micro index határidős termékek, amik népszerűsége nem lesz kérdés, mert számos olyan lehetőséget rejtenek, amelyek eddig nem voltak elérhető a hétköznapi kereskedők számára.

Micro index határidős termékek

A négy legjelentősebb index határidős terméknek alkották meg a micro változatát, amelyek a következők:

  • S&P500: /MES
  • Nasdaq: /MNQ
  • Russel 2000: /M2K
  • Dow Jones: /MYM

Ezek a termékek abban különböznek a nagy testvérüktől, hogy minden esetben 1/10 az értékük, azaz tized akkora margint igényelnek és 1 pont elmozdulás esetén tized akkora a nyereség vagy veszteség. Így sokkal alacsonyabb számlamérettel is lehet már index határidős kereskedést folytatni. A termékekről bővebben a CME honlapján olvashatsz.

Index ETF

Eddig ha nem akartál túl nagy kockázatot vállalni, vagy nem volt rá pénzed akkor az index ETF-eket kereskedhetted, mint pl. SPY, QQQ, IWM, DIA. Ennek azonban a hátránya az volt, hogy jóval magasabb margint igényelt tőkearányosan.

Sőt 2018 június óta, amikor is bevezetésre került a "nagyszerű" PRIIPS szabályozás, már konkrétan nem is lehet ezekkel direktben kereskedni, csak az opciókon keresztül. Így a sima index ETF long vagy short kvázi ki is esett tavaly nyár óta. Maradt ezeknek az opciós piaca, de ez most megváltozott a micro határidős indexek bevezetésével.

Fedezeti ügyletként is kiváló

Ha eddig írtál ki pl. SPY opciókat és fedezni akartad őket, nem tudtad magával a SPY alaptermékkel, mert a PRIIPS nem engedélyezte. Viszont a sima /ES határidő meg túl nagy lett volna fedezésre, azonban ez is megoldódik a /MES bevezetésével. Azaz opciós ügyletek fedezeteként vagy delta hedge-elésre is kiváló lesz a micro határidős termékkör. Mivel a termékek nagyon újak, így egyelőre nem jegyeznek rájuk opciót, de szerintem ez is csak idő kérdése. Ha van rá igény, biztosan nem ugranak el az extra bevétel elől a tőzsdék, így be fogják vezetni.

Kedvező kötési jutalékok

Interactive Brokers esetén nagyon kedvező ezen termékek kötési jutaléka. Jelen cikk pillanatában ez 0.32-0.47 USD között mozog kontraktusonként. Erről bővebb infót itt találsz.

Sok új lehetőséget teremt

Ezen termékek megjelenése nagyon sok új trading lehetőséget teremt majd a szofisztikált kereskedő számára. Foglaljuk össze az előnyeit:

  • alacsonyabb számlamérettel is köthető,
  • jóval alacsonyabb margin követelménnyel rendelkezik,
  • olcsóbb a kötési jutalék,
  • fedezeti ügyletként is kiváló.

A chart egyelőre még "vicces"

Mivel most indult a termék, ezért a napos chart még így néz ki a micro /ES esetén:

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: határidő, micro, index határidő, delta hedge, margin követelmény,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-05-16Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.