Ray Dalio: Kína vs. USA

Ismét egy érdekes beszélgetés Ray Dalio-val Kínáról és a kínai és amerikai kereskedelmi háború hatásairól. Dalio szerint Kínának mindenképp kell szerepelnie egy befektető portfóliójában.

Az alábbi beszélgetésben Dalio mesél arról, hogy mennyire régóta követi a kínai gazdaság változását és miért tartja fontosnak azt, hogy kínai befektetés szerepeljen az ember portfóliójában.

A beszélgetés

Az interjú legfőbb pontjai és grafikonjai

1984 óta követi mi zajlik Kínában és el van ájulva attól a fejlődéstől, amin átmentek az utóbbi 35 évben.

Történelmi szempontból totálisan érthető a jelenlegi amerikai, kínai kereskedelmi háború. Kutatásai alapján a történelemben mindig ez történt, amikor egy domináns világhatalmat elkezdett kóstolgatni egy feltörekvő hatalom. Kína a jelenleg fennálló amerikai világhatalmat veszélyezteti. Ez sok esetben fizikai háborúba is torkollott, reméljük most nem fog. Íme egy ábra arról, hogy a múltban ilyen esetekben mi történt. (Az alábbi képek a videóból kerültek kivágásra).

Hat különféle területet azonosított, amiben egy ország az élet járhat: technológia, gyártás, kereskedelem, hadsereg, pénzügyi központ, tartalék deviza státusz. Ezek alapján a világ eddig nagyhatalmait nézték meg.

Az alábbi ábra a történelem nagyhatalmainak átlagos vezető szerepét mutatja. Napjainkban Kína nagyon közel kezd lenni USA-hoz minden tekintetben. Ezért is a konfliktus...

Meggyőződése, hogy egy átlagos befektetőnek rendelkeznie kell kínai befektetésekkel a portfóliójában. Dalio megközelítés kellően konzervatív, így felhívja a figyelmet a helyes diverzifikációra is. Véleménye szerint "most" kell befektetni Kínába, de megfelelő portfólió súllyal. Szerinte nem befektetni most Kínába sokkal kockázatosabb, mint befektetni. Ő nem hagyná ki a portfólióból semmiképp.

Tőkebeáramlás szempontjából már most is kiemelkedő szerepet tölt be Kína, amelyet az alábbi grafikonok szépen szemléltetnek.

Dalio-ék 10 éves előrejelzése alapján Kína súlya következőképp alakul.

Hogyan érdemes Kínába befektetni?

Kétféle módon: publikus piacok és privát befektetések. Azaz, tőzsdén kívüli venture capital vagy a klasszikus tőzsdei befektetések. Az átlagos befektetőnek a tőzsdeiben érdemes gondolkodnia, mert azok a piacok kiforrottak és likvidek. Véleményem szerint a legegyszerűbb megoldás nyilván az ETF-eken keresztül, de sajnos a legtöbb szabályozott brókercég PRIIPS korlátozás miatt ezt nem engedi. Ezért vagy olyan helyen kell ezt megvenni ahol engedélyezett, vagy ha van opciós piaca, akkor szintetikus opciós stratégiával lehet longolni (long call + short put).

A legnépszerűbb kínai ETF-ek közül itt válogathatsz.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: ETF, Ray Dalio, kína,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-10-24



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.