TOP 10 kereskedési szabályom

Vannak olyan emberi, ösztönös tulajdonságok, amelyek gátolják a kereskedési sikert és sokszor kell magunkat emlékeztetni rájuk. Íme a listám, ami minden áldott nap a szemem előtt van.

Ezt a listát abba a pozíció követő táblázatba illesztettem be, ami nonstop nyitva van az egyik monitoromon, így folyamatosan szem előtt van és beépül(t) a tudatalattiba. Van, hogy a lista elemei változnak idővel és érzéssel, figyelve arra, hogy éppen adott életszakaszban mire kell nagyobb hangsúlyt fektetnem.

Íme a listám és egy kis megjegyzés mindegyikhez. Örök érvényű kereskedési igazságok, amiket érdemes jól bevésni. Podcast-ként is meghallgathatod itt.

1. Ne hallgass senkire, ha kereskedési döntést hozol!

Ez egy olyan alap igazság, amit nagyon sokan nem tartanak be. Azt hiszik, hogy csak azért, mert valaki éppenséggel "elemzőnek" mondja magát, látja a jövőt vagy jobban meg tudja ítélni mi várható. Nagyon-nagyon sokszor tapasztaltam meg már ennek a költséges oldalát, így elsődleges irányelv.

2. Ne kereskedj FOMO-ból!

Erről már írtam itt is. A lemaradok érzésből táplálkozó pozíciók szinte mindig veszteségesek voltak nekem. Nyugodtan és higgadt fejjel kell kereskedni. Nem maradsz le semmiről, lehetőség mindig van. Főleg azt tanultam meg, hogy nem hajszolom az árat. Azaz ha éppen lemaradtam egy nagyobb mozgásról, már nem szállok be, megvárom a visszahúzást (ha lesz).

3. Ha döntöttél, ne hezitálj tovább!

A maximalizmusomból eredő tökéletességre törekvés sokszor gátoló tényező a kereskedés során. A tőzsdén felesleges a "tökéletes" pillanatra várni és a "tökéletes" pozíciót keresni. Ilyen nincs.

4. Ne önigazolást keress, hanem pénzt!

Szintén alap igazság. Ne azt akard, hogy igazad legyen, hanem azt, hogy profitálj. Ez szerencsére már kiégett belőlem, de kezdetben évekig ego trading ment. Na majd én eltalálom a tetejét meg az alját. Felesleges görcsölés.

5. A piac nem logikus

Az informatikai múltam és a logika iránti igényem szintén sok nehézséget okozott a kereskedésben. A piac ugyanis nem logikus rövidtávon. Hiába gondoljuk azt, hogy emelkednie "kéne", ha éppen esik. Buffett-nek van az a mondása, hogy a piac sokkal tovább tud irracionális lenni, mint ameddig a pénztárcánk bírja. És ez így is van.

6. Azt kereskedd, amit látsz és ne azt, amit gondolsz!

Szintén alap igazság, de nagyon nehéz betartani. Sokszor volt elképzelésem arról, hogy minek merre "kellene" mennie, aztán persze nem arra ment, pedig "logikus" volt.

7. Pozitív attitűd

Negatív érzésekkel, állapotban nem szabad leülni kereskedni. Nincs bosszú-trading sem:). Ha épp rosszabb passzban vagyok, meg kell törnöm ezt az állapotot trading előtt. Ha nem megy, akkor aznap inkább le se üljek elé.

8. Kezeld a kockázatot, ne reménykedj!

Csak a kockázat kezelésére van hatásom a piacon, arra nincs, hogy mennyit fogok keresni. Éppen ezért erre kell elsődlegesen fókuszálnom.

9. Helyes pozíció méretezés

A túlzott kockázatvállalás és helytelen pozícióméretezés az egyik legnagyobb hiba. Ez okozza a legtöbb számladarálást. Hiába érzed azt, hogy na ez lesz a tuti pozíció, nem szabad all-in bemenni, hiszen sosem tudhatod, persze szerencséd bármikor lehet.

10. Nem a te hibád...

Ha egy pozíció veszteséges volt, de helyesen kezeltem, akkor az nem az én hibám. A veszteség a játék része, nem szabad belőle önértékelési kérdést csinálni, viszont ha lehet akkor le kell vonni a tanulságokat. Hiszek abban, hogy nincs kudarc, csak tanulság. Az élet mindig visszajelez és mi döntjük el, hogy mit kezdünk vele. Ha tudatosak vagyunk, akkor tanulunk belőle, ha nem akkor csak frusztrálódunk...

Mi a te listád?

Érdemes neked is összeállítanod a saját listádat, amire minden áldott nap jó ha emlékezteted magad. A pszichó blogban is már nagyon sok olyan kognitív torzításról írtam, amik szintén befolyásolják a trading eredményét, így láthatod, hogy a saját pszichéd mennyire útját állhatja a sikerednek. Ezért fontos a napi rutinba bevenni a legfontosabb és általánosan követendő szabályaidat, irányelveidet.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: fomo, tőzsdepszichológia, pozícióméretezés, kockázatkezelés,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2019-11-08



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.