Interactive Brokers - Brexit változások

2020.12.31-től elég komoly változások várhatók azok életében, akik EU rezidensként az IB ügyfelei.

Tegnap kaptam levelet az IB-től, amiben részletezik, hogy a Brexit kapcsán komoly átállás előtt állnak és erről tájékoztattak.

Az IB ugyebár eredetileg egy amerikai cég, de a magyar és EU ügyfeleket többnyire az IBUK szolgálta ki, ami egy angol leányvállalatuk. Mivel Anglia kilép az EU-ból, a korábbi feltételekkel ezeket a szolgáltatásokat nem tudják nyújtani, így új EU-s cégeket hoztak létre ennek a céljából.

IB EU cégek

A tájékoztatás szerint az alábbi cégek jöttek létre:

  • IB Luxembourg (IBLUX)
  • IB Ireland (IBIE)
  • IB Central Europe Bekfektetési Zrt (IBCE)

Továbbiakban közlik, hogy a következő hetekben el fog dőlni, hogy a számlámat melyik entitáshoz kívánják transzferálni:

"Over the next few weeks, IBKR will be seeking your permission to transfer your account U******* from IBUK to one of the IBKR brokers based in the European Union. We will specify, in our next communication, whether your account is eligible for transfer to IBIE, IBLUX or IBCE (“EU Brokers”). Transfer to IBIE and IBCE is subject to a license being obtained from the relevant National Competent Authority."

Fentiek alapján nekem úgy tűnik, hogy nem az én döntésemtől függ, de szerintem elég egyértelmű, hogy magyar állampolgárként az IBCE-hez fogják transzferálni a számlám.

Arról is tájékoztattak, hogy megtagadhatom a transzferálást, viszont ebben az esetben elképzelhető ("biztos"), hogy nem fogok tudni új tranzakciókat és beutalásokat kezdeményezni.

Számos kérdés merült fel

Több tucatnyi jogos kérdés merült fel az átállással kapcsolatban, így egy elég részletes FAQ-t vezetnek az oldalukon. Nézzünk néhány jelentős kérdést magyarul is.

Kiket érint az átállás?

Minden EU-s állampolgárt, akinek eddig a számlája az IBUK alatt volt vezetve.

Változni fog-e a belépés folyamata, felhasználónév, jelszó?

Nem fog változni.

Fog-e a szoftver környezet változni?

Nem, minden marad a régiben.

Lesz-e változás a jutalékok mértékében?

Nem lesz változás, minden marad úgy ahogy most is van, függetlenül attól, hogy melyik entitáshoz kerülsz.

Életben marad-e a 25K szabály?

Ez jó hír, ugyanis a PDT szabály innentől nem fog ránk vonatkozni. Ez azt jelenti, hogy 25K alatti számlaösszeg esetén is mehet a daytrading szabadon részvényekre, ETF-ekre és azok opcióira!

A számlabeállítások és konfiguráció megmarad?

Elméletileg igen, minden market data előfizetés, trading jogosultság változatlan marad. De én javaslom ellenőrizni átállás után.

Hogyan változik a számlabiztosítás?

Ez a legrosszabb hír: eddig a SIPC védelme alatt 500.000 dollárig volt a számla biztosítva. Innentől ez lecsökken 20.000 euróra, ami nem túl megnyugtató, főleg egy magyar cég esetén nem. Persze azért hozzáteszik, hogy hiába csökken le 20K euróra a biztosítás szintje, azért az IB egy 8 milliárd dolláros cég, így ettől függetlenül nem lesz veszélyben a pénzünk. Értem én, de azért mégsem ugyanaz a két dolog...

TBSZ, NYESZ?

Arról még semmit sem lehet tudni, hogy ez maga után vonhatja-e esetleg a TBSZ és NYESZ számlák bevezetését. Ha igen, akkor az egy komoly előnyt jelenthet hosszútávú befektetőként.

Átállás hatásai

Mint a fentiekből látszik, lesz előnye is az átállásnak, mint pl. a 25K szabály megszűnése, vagy az esetleges TBSZ, NYESZ elérhetőség, viszont engem komolyan aggaszt a biztosítás szintje és az, hogy ismét egy magyar entitásnál lenne a pénzem. Ez a két dolog nem túl megnyugtató, így a közeljövőben szétnézek a piacon, hol találok olyan amerikai brókercéget, aminek a biztosítási szintje a korábbi IB szint.

A másik brókercég, amit megelégedéssel használok éve óta az a Tastyworks, aki rendelkezik SIPC védelemmel és fogad magyar ügyfeleket is.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: Interactive Brokers,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2020-09-17



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.