Tesla bekerült az S&P500-ba

2020.11.16-án bejelentették, hogy a Tesla bekerül az S&P500 indexbe, még idén, 12.21-én.

Régóta vár erre a piac, de végre az összes feltételt sikerült teljesíteni ahhoz, hogy bekerüljenek az S&P500-ba, az olyan nagyágyúk mellé, mint pl. az Apple. Tekintettel a mai Tesla piaci kapitalizációjára, elég nagy súly kap majd az indexben és már induláskor benne lesz a top 10-ben. Egyébként a Tesla az eddigi legnagyobb kapitalizációjú (380 milliárd dollár) cég, amit valaha bevettek az indexbe.

A hírre másnap +13%-os emelkedéssel nyitott a részvény, de a nap végére beadták. Másnap viszont szépen kihúzták és közel az 500-as ár.

Milyen hatása lesz ennek a piacra?

Az egyik közvetlen hatás az, hogy az összes olyan passzív alap, ami az S&P500-at követi, innentől köteles TSLA részvényeket vásárolni vagy eladni. Tehát például minden olyan ETF, ami követi az SPX-et, innentől TSLA-val is fog kereskedni. Ha a népek két kézzel veszik a passzív alapokat, akkor azoknak ugyanezt kell tenni innentől a TSLA-val is. Eladáskor ugyanez fordítva. Így akár az eddigi volatilitás még tovább nőhet a részvényben. Ha viszont ész nélküli emelkedés van a piacon ahogy ezt láthattuk 2020 másik felében, akkor a TSLA is kiveheti majd a részét ebből még inkább mint eddig.

Tekintettel arra, hogy 12.21-én már az S&P500 része kell legyen a TSLA részvény, legkésőbb 12.18-án pénteken az összes index követő származtatott alapnak birtokolnia kell. Azaz meg kell venniük. És ha sokan vesznek egyszerre...:)

Mit látni az opciós piacon?

A tegnapi zárás (2020.11.18) alapján jóval magasabb a 2020.12.18-i lejáraton a Call open interest mint a Put és ha az opciók záró árával megszorozzuk ezt az értéket, akkor még nagyobb az eltérés.

  • Put és Call esetén is kb. 110.000 db az open interest
  • Összes Call értéke kb. 360 millió dollár
  • Összes Put értéke kb. 197 millió dollár

Fenti adatok kizárólag a 12.18-i lejáratra értendők, ami ugyebár közvetlenül érintett, mert a legutolsó olyan lejárat, ami az index hozzáadás előtt fog lejárni.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: SPX, tesla,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.