Brutális opciós volumen emelkedés

Régóta lehet olvasni róla, hogy 2020-ban óriásit nőtt az opciós volumen a piacon, de végre kijött egy hivatalos és pontos statisztika is ennek alátámasztására.

Az Options Clearing Corporation (OCC) Amerikában az összes részvény, ETF opciós kereskedésének az elszámolóháza 16 tőzsdén. Tehát minden volumen adatról tudnak, ami részvény vagy ETF opciós kereskedéshez köthető.

Opciós volumen statisztika

2020 novemberében 640.174.308 db részvény opciós kontraktust kereskedtek, ami 78.9%-al magasabb, mint 2019 novembere. Ez azért nem gyenge emelkedés. Nyilván a Robinhood féle ingyenes platformokkal egyre több lakossági ügyfél lép be a piacra. Az is figyelemreméltó szerintem, hogy az átlagos napi volumen is nőtt 55.3%-al.

Íme a statisztika az aktuálisan kiadott sajtótájékoztatójukból:

Érdekes azt is látni, hogy a határidős volumen csökkent 2019 hasonló időszakához képest. Az index opciók iránt viszont nem nőtt meg jelentősen a kereslet. Az igazi pörgés a részvény és ETF opciókban zajlott le.

Az opciózás jövője

Amikor 2008-ban elindítottam az OpcioGurut a legtöbb ember még azt sem tudta, hogy létezik opciós kereskedés, ma meg már ott tartunk, hogy voltak hónapok 2020-ban amikor a totál opciós volumen túlszárnyalta a részvénykereskedés volumenét, amire példa még soha nem volt a múltban. Én ebből arra következtetek, hogy az opciós kereskedés térnyerésének folytatódása valószínűsíthető.

Azt viszont nagyon veszélyesnek tartom, hogy sok esetben a lakossági ügyfelek tudás és előképzettség nélkül vágnak bele az opciós kereskedésbe. Számos platform sajnos szándékosan leegyszerűsítve mutatja be az opciókat, hogy még vonzóbbá váljanak, de alapos tudás nélkül végzetes bakikat lehet elkövetni. Ezért mindenkit óva intenék attól, hogy nulla tudással vágjon bele az opciózásba, csak azért mert egyre népszerűbb...

Az alapos tudás mindig kifizetődik a piacon, mindig.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: volumen,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2020-12-07



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.