Tesla Call Butterfly 10x felértékelődés

Nem sokkal azután, hogy kijött a hír, hogy a Tesla bekerül az S&P500-ba, úgy döntöttem, hogy többféle opciós stratégiával is megjátszom az emelkedését.

Call Butterfly

Az egyik ilyen stratégia egy nagyon spekulatív, árban távoli (1000) Call Butterfly volt, aminek a kezdeti bekerülési ára 1.20 volt, azaz 120 dollár kontraktusonként.

Azért döntöttem a Call Butterfly mellett, mert elég magas volt az opciós volatilitás és a Butterfly ilyenkor "olcsó" és magas benne a tőkeáttét.

Az 1000-es célár elég extrémnek tűnt, mert a kötés napján, 2020.11.25-én a Tesla 550 körül mozgott. Éppen ezért nagyon olcsó volt a Butterfly és hatalmas volt benne a profit potenciál.

Íme a chart kötéskor (piros téglalap) és a Tastyworks teljesülésről a képernyőkép.
Nagyításhoz kattints a képekre.

Fentiekből látszik, hogy a pozíció 2020.11.25-én, 17:48-kor teljesült és 51 nap volt hátra lejáratig. A mennyiségek szándékosan kerültek kitakarásra, de a lábai látszanak a Call Butterfly-nak: 900/1000/1050.

Az ügylet maximális profit potenciálját könnyen ki lehet számolni a spread távolságokból (1000-900)*100, azaz 10.000 dollár. A bekerülési költség 120 volt.

Azaz a max profit teoretikusan 83.333% volt, tehát 83x-os!

Azért teoretikus, mert ez csak abban az esetben jön össze ha lejáratkor pontban 1000 az árfolyam és egészen az utolsó pillanatig ki tudja tartani valaki, ami esélytelen egy Tesla esetén, vagy akármilyen más részvény esetén is. Így a 83x-os nyereség szépen néz ki a grafikonon, de nem reális, nem is arra hajtottam.

Scale out metódus

Iránykereskedéseim során minden esetben scale out metódust alkalmazok a kockázatok csökkentése érdekében. Ez azt jelenti, hogy amint a pozíció értéke megduplázódott a mennyiség felét kizárom, így kockázatmentesen fut tovább.

Ezt a fenti példa esetén is eljátszottam, amit később nagyon sajnáltam, mert a száguldás nem állt meg. A fenti 1.20-as bekerülési áramat még növeltem, mert később kötöttem még rá, amivel az átlagáram 1.35 lett. A folyamatos emelkedésnek köszönhetően a felező GTC order-em 2020.12.18-án teljesült, amit az alábbi képernyőképen láthatsz.

Ekkor az árfolyam így nézett ki (második piros téglalap).

Tehát a Butterfly árfolyama elég rövid idő alatt tudott duplázódni, így innentől már az ügylet kockázatmentesen futott tovább.

Nem véletlen, hogy éppen 12.18-án volt a nagy kiugrás, hiszen az volt az utolsó nap, hogy az összes S&P500-at követő alap megvásárolhassa a Tesla részvényt. Az utána következő 2 nap rövid korrekcióról szólt, majd ismét elképesztő emelkedésnek indult az árfolyam.

Pozíció zárása

Innentől elég nagy gambling volt, hogy a pozíció másik felét mikor zárom, hiszen napról napra egyre értékesebbé váltak a még bent maradt kontraktusaim. Ahogy teltek múltak a napok, a kezdetben 1.20-on vásárolt Call Butterfly szépen emelkedett.

Láttam az árfolyamot 3-nál, 5-nél, 7-nél, majd január 8-án a hatalmas gap ugrás után egészen 14-ig értékelődött fel napon belül az Call Butterfly.

Ekkor döntöttem úgy, hogy a pozíció fennmaradó felének a felét kizárom (teljes pozi negyede), amit sikerült is megtenni 12.65-ös árfolyamon. Ezzel az 1.20-on vásárolt Butterfly 1050%-os nyereségben zárult, azaz 10.5x-es profitot generált.

Íme a képernyőkép a zárásról és az akkori Tesla árfolyam (harmadik piros téglalap).

Sajnos a végére még bent maradtam egy utolsó negyeddel, amivel el akartam vinni a jackpot-ot, de ezt már nem sikerült megtennem, mert az árfolyam, nem ment el 1000-ig és már csak néhány nap volt lejáratig. Így a teljes pozíció sajnos nem 10x profittal zárult, hiszen a pozíció felét kizártam dupla áron.

Tanulságok

Fentiekből láthattad, hogy nagyon alacsony kockázat mellett is lehet még az extrém drága Tesla mozgására is spekulálni, ha az ember ismeri az összetett opciós stratégiákat és azok kialakításának trükkjeit.

Azt is láthattad, hogy a scale out metódus egy kétélű fegyver. Ha jó az irányelképzelésed, akkor a profitodat csökkenti, ha rossz, akkor pedig a kockázatodat. Bárcsak ezt előre lehetne tudni...:).

Én konzervatív típus vagyok, így főleg a jelenlegi beteg piacon, amint lehet szeretem a kockázatot kivenni a pozícióból. Ha ezt nem tettem volna, akkor 10x profitban záródhatott volna a stratégia. De a kereskedés során nem sok értelme van a "volna"-val foglalkozni, csak tanulságként jegyeztem meg. Amikor a Butterfly leduplázta magát, fogalmam sem volt, hogy lesz ez még 10x is. Ha lett volna...:)

A fenti teljes folyamatot egyébként videóra vettem és zárást követően az összes OMK taggal megosztottam, mint ahogy ezt tettem a klub indulása óta eltelt időben, több mint 150 pozíció esetén is.

A videós pozíciómenedzsment azért nagyon hasznos, mert egy pozíció életútja során folyamatosan láthatod az átalakítási ötleteim és azt, hogy az idő előre haladtával hogyan gondolkodom a pozícióról és magáról a piacról.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%

Tags: tsla, butterfly,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2021-01-26



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.