Mit ne csinálj háborús helyzetben!

A háborús konfliktus tőzsdei hatása egyértelműen a volatilitás növekedése, hiszen a tőzsde nem szereti a bizonytalanságot.

A jó kereskedő a volatilitást ki tudja használni ha a megfelelő stratégiákkal kereskedik. Pl. opciós piacon a magas volatilitás mellett olcsókká válnak a Butterfly spread-ek, lehet kereskedni volatilitás középértékhez való visszatérésére (mean reversion), stb.

Mit ne csinálj?

Viszont ennél sokkal fontosabb, hogy mit ne csinálj háborús időszakban, hiszen szép dolog a profit, de a tőke megőrzése mindenek felett áll. Ha elveszted amid van, hiába vannak jó ötleteid, nem tudod majd mivel lekereskedni. Így a veszteség minimalizálása és a tőke megőrzése az elsődleges cél.

Éppen ezért érdemes kerülni az alábbiakat.

Napon túli kereskedés során stop megbízásokkal való védekezés

Egyik napról a másikra óriási gap-ek alakulhatnak ki bizonyos chart-okon. Még az S&P500 esetén is elég méreteseket láthattunk mostanság. Pl. a háború kirobbanásának napján több, mint 100 pontos réssel nyitott az SPX. Ezekben a helyzetekben a stop megbízás nem feltétlen nyújtja a szükséges kockázatkezelést. Az opciós fedezet sokkal biztonságosabb.

Magas tőkeáttéttel való kereskedés

Bizonytalan, magas volatilitású időszakban bármelyik nap jelentősen növelhetik a brókercégek a margin követelményt. Így ha túlságosan ki vagy húzva letétben, akkor könnyen jöhet a margin-call és akár egy jónak tűnő pozíciót is likvidálhatnak. Ne húzd túl magad!

Fedezetlen opciós kiírások alkalmazása

Az opciós kiírásnak nagyon kedvező a magas volatilitás, mert a megnövekedett prémiumok segítségével jóval magasabb profitot lehet bezsebelni, mint békeidőben. Azt viszont sokan elfelejtik, hogy a magas prémium nem véletlenül magas, a kockázat az oka.

Az ilyen hírvezérelt, háborús időszakban bármi megtörténhet, így én személy szerint messzire kerülöm a korlátlan kockázatú, fedezetlen opciós stratégiák alkalmazását. Olykor nagyon csábító, de ne feledd, a tőke megőrzése elsődleges! Pl. a háború kirobbanásának napján nagyon vonzó áron lehetett olaj határidőre Call opciókat kiírni, de nem tettem.

Ismeretlen, illikvid termékekkel való kereskedés

Sokan ilyenkor hajlamosak beleugrani olyan termékekbe is, amiket egyáltalán nem ismernek, csak épp olvastak róla a neten, hogy mennyit esett vagy éppen emelkedett. Nem árt ilyenkor ellenőrizni az adott termék piacát, likviditását, felügyeleti hatóságát, stb. Ott van példának a Sberbank, aminek a kereskedését leállítottak ideiglenesen.

Túlfűtött érzelmek

Ilyen helyzetben teljesen normális, hogy az embert elragadják az érzelmei. Borzasztó látni, hogy mi történik a szomszédunkban, tele vagyunk együttérzéssel, szomorúsággal és egyben haraggal is.

A trading során viszont a túlfűtött érzelmek nem segítenek, sőt. Ne nyiss bosszúból pozíciót, ne zárj le rettegésből egy másikat.

Tudom, hogy nehéz, de meg kell próbálni objektívnek maradni. A túlzott érzelmektől sosem látsz tisztán. Ilyenkor érdemes elővenni egy üres lapot és leírni az érzéseidet. Ez segít a tudatosításban és abban is, hogy el is távolodj tőlük és higgadtabb fejjel ülj vissza kereskedni.

Sose feledd: a kereskedési tőke megőrzése mindenek felett! A tőzsdén nem kell hősködni...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-03-01



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.