Jobb NFP, rosszabb piac...

Pénteken kijött az NFP, ami jobb lett a vártnál, a piacot mégis kegyetlenül beverték. Mi az oka?

2022.10.07-én, pénteken hazai idő szerint 14:30-kor publikálták az amerikai foglalkoztatottsági adatokat (angolul: NFP vagy non-farm payroll). Az adatok jobbak lettek a várakozásnál. Íme egy összefoglaló ábra erről.

Miért esünk ha jobb az adat?

Nyilván felmerülhet a jogos kérdés, hogy jó adatra miért esik a piac. Azért, mert ezeket az adatokat árgus szemekkel figyeli a FED is és ha azt látja, hogy a munkaerőpiac még mindig "feszes", akkor tovább fogja emelni a kamatokat.

Éppen erre a narratívára szakadt be minden pénteken. Az összes tech papír nagyot esett, hiszen őket kiemelten érzékenyen érinti a folyamatos kamatemelés. Alábbiakban egy hőtérkép a pénteki teljesítményről.

Mekkora kamatemelést áraz a kötvénypiac?

A pénteki NFP adatot követően szépen átárazták a 75bp-os kamatemelés valószínűségét. Eddig az 50bp volt nagyobb eséllyel árazva, de a pénteki adat után a 75bp esélye jóval magasabb lett, ami "logikus". Alábbiakban ennek az ábrája, ahol látszik, hogy a jelenlegi állapot szerint 72.8%-os eséllyel kerül sor 75bp-os emelésre a következő FOMC-n, ami November 2-án lesz.

Jön a CPI adat is...

A héten csütörtökön érkezik az amerikai CPI adat (infláció) is. Ez még jelentősen befolyásolhatja a fenti valószínűségeket. Ha sokkal rosszabb a vártnál, akkor a 75bp esélye nő, ha jobb a vártnál akkor pedig várhatóan csökken. Meglátjuk...

Mindeközben kezdődik a gyorsjelentési szezon is. Ezen a héten sem fogunk unatkozni:).

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-10-10



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.