Októberi piaci pánikok

Múlt héten ismét új lokális aljat ütött az SPX az enyhén rosszabb inflációs adatokra reagálva, de napon belül szépen vissza is vették. Utoljára Covidban láttunk ilyen +5%-os napos gyertyát.

0.1%-al rosszabb lett az inflációs és a mag inflációs adat. Erre a piac elsődleges reakciója a pánik volt, de később megnyugodtak a kedélyek. A hirtelen reakció annak szólt, hogy így 100%, hogy a FED tovább fogja emelni a kamatokat a november 2-i ülésen. És ebben nagy eséllyel a piac nem is téved. Jelenleg a 75 bázispontos emelés látszik valószínűnek.

Múltbéli piaci pánikok

Nézzük, hogy a múltban milyen jellegű piaci pánikokat produkált az október az SPX piacán. Az alábbi képsorozatokat Raoul Pal twitter bejegyzéséből vettem.

1987 október az egyik leghíresebb piaci pánik volt. Én még akkor sajnos általános iskolás voltam, így nem kereskedtem, csak olvastam róla. Brutális lehetett.

Az 1929-es válság során is a nagy esést az októberi hónap hozta el. Ezt követően ugrott azért a piac egy laza 50%-ot, aztán 1932-ig recesszió.

2008-ra talán már mindenki emlékszik. Szintén októberi crash, aztán fél évvel később egy történelmi alj, amihez azóta se nézett vissza a piac. 2008 volt a legnagyobb vagyongyilkos GDP arányosan.

Íme a jelenlegi helyzet, 2022-ben.

2022 az eddigi legnagyobb piaci drawdown nominális dollár értéket tekintve. Íme erről egy ábra.

Ez a legijesztőbb talán a baby boomer-ek számára lehet, akik nagyrészt 60/40 (stock/bond) portfólióban üldögélve nézegetik a nyugdíjmegtakarításaik elolvadását, ugyanis ez az idei év a legrosszabb teljesítményt nyújtja ebben a 60/40-es portfólió allokációban. A részvénypiac együtt szakadt a kötvénypiaccal. Zérót hedge-elt a kötvény.

Októberi szezonalitás

Annak ellenére, hogy számos évben az október elhozta a piaci esést, az átlagos szezonalitás inkább pozitív, mint negatív. Íme két ábra ennek szemléltetésére.

Az alábbi ábrán az elmúlt 20 év SPX szezonalitását látjuk. Október közepétől a piacot a "mikulás rally" szokta jellemezni. Nyilván kivéve azon éveket, amikor crash volt.

Az alábbi ábrán a 2 hónapos median megtérüléseket látjuk 1985 óta. Ebben is kiemelkedő az év utolsó 2 hónapja.

Ezek után mindenkire rábízom annak megtippelését, hogy az idei évből hátralévő 2.5 hónap mit hoz majd a piacon...;)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-10-17



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.