NANOS - micro S&P500 index opciók

2022 tavaszán a CBOE egy új S&P500 index terméket dobott a piacra, ami kifejezetten az alacsony tőkeméretű pozíciókkal kereskedőket célozza.

Az új termék a NANOS névre hallgat és az S&P500 indexből származtatják. Azaz ez is egy index opció, csakúgy mint az SPX azzal a különbséggel, hogy nem 100-as a "multiplier" hanem 1-es. Méretét tekintve az SPX 1/100-a.

Egyedi multiplier

A multiplier azt jelenti, hogy hány alapterméket kontrollál az opció. A hagyományos index opciók 100 db alaptermékre keletkeztetnek jogot vagy kötelezettséget. Ezt jelenti a 100-as multiplier. A NANOS esetén ez 1, azaz 1 db alaptermékre vonatkozik az opció, így tud sokkal olcsóbb lenni.

Ez az első olyan opció az amerikai piacon, aminek 1-es a multiplier-e.

Magát a NANOS-t nem lehet kereskedni, mivel index. Ebből következően az opciói európaiak, azaz nem lehet lejárat előtt gyakorolni a jogot és nem is hívhatják rád. Lejáratkor cash settled, azaz nem lesz belőle alaptermék, cash elszámolás történik ha ITM-be fut az opció.

Továbbá ami egyedi benne, hogy egyelőre max T+7 napra elérhető lejáratok, hétfő, szerda, pénteki napokon és jóval kevesebb strike áll rendelkezésre, mint pl. egy SPX vagy SPY esetén.

Alábbiakban egy összehasonlító ábra a CBOE honlapjáról.

Hol lehet vele kereskedni?

A CBOE honlapja alapján egyelőre az alábbi brókereknél érhető el a NANOS.

Megnéztem az IB-n és valóban elég limitált a strike-ok és lejáratok választéka.

Íme az IB-s option chain 2022.11.22-én.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2022-11-22



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.