Interactive Brokers vs. hitelkérelem

Az egyik ügyfelem belefutott abba, hogy az Interactive Brokers-en végzett tevékenysége közvetetetten negatívan befolyásolta a Babaváró hitelre való jogosultságát.

Engem is nagyon meglepett a dolog, így kértem, hogy írja le részletesen, hogy pontosan mi is történt, hol tart most a sztori. Ha IB-n, margin számlán kereskedsz és mostanság hitelfelvételen gondolkozol, mindenképp olvass tovább...

IB vs. hitelkérelem

Alábbiakban az ügyfelem nekem küldött levelét olvashatod, ahol összefoglalta a hitelkérelemmel kapcsolatos eseményeit.

Szóval az történt, hogy bementem a bankba hitelt igényelni, ráadásul a szánalmas gyerekváró hitelt, ami nem egy túl nagy kockázat a bank szempontjából. Felvették az adataimat, vittem egy cca. 10 millás NAV-os jövedelemigazolást, 0-ás igazolásokat, gondoltam mi baj lehet.

Elsőre a bankfiókban az ügyintéző közölte, hogy nem ad hitelt a rendszerük, újrarögzíti, mert biztosan valami hiba lehet.

Másodikra közölte, hogy a felét(!) engedi felvenni a bank. Az okát szerettem volna tudni, ha már majdnem 1 órát ott ültünk, amire előkerült a fiókvezető és közölte, hogy a KHR-ben (központi hitelinformációs rendszer) 4 darab bejegyzés van nem OTP-s hitelekről, és az egyiknél azt látják, hogy van egy több tízezer dolláros devizahitelem.

Azt nem tudta megmondani, hogy ki a bejegyző pénzügyi intézmény, ahhoz le kellett kérni a BISZ-től KHR részletes hiteljelentést, amit másnap el is küldtek nekem. Türelmetlen voltam, úgyhogy lekértem egyet én is, ez később lesz még fontos, azért írtam le.

A megkapott kimutatáson már láttam, hogy az Interactive Brokers tette fel mind a 4 tételt: 2 db értékpapír kölcsönzés, 2 darab devizahitel.

Arra gyorsan rájöttem, hogy november végén nyitottam egy alszámlát az IB-n, amire egyébként semmi szükségem nincs már, bezártam még az első hiteljelentés elolvasásakor.

Másnap megjött a második hiteljelentés, és valóban 1 értékpapír kölcsönzés 1 devizahitel eltűnt. Megvagyunk, gondoltam, a devizahitel az nyilván tévedés lehet, úgyhogy nyitottam ticketet az IB felé, és megkérdeztem, hogy miért van devizahitelem lejelentve? Itt úgy sejtettem, hogy a margin számla lehet az oka, és valóban, a válaszban az állt, hogy ha valakinek margin számlája van a margin hitelnek számít, emiatt hitelként kerül lejelentésre.

Amit még nem értek, hogy ha van szabad cash-em és rengeteg szabad marginom, de cserébe a felhasznált margin köszönőviszonyban nincs a KHR-es hiteljelentésben található összeggel, akkor mégis mi alapján számolják ki az összeget, amit lejelentenek a KHR-be. Erre még várom a választ.

Azt fontos megjegyeznem, hogy részvényem alig van, mondjuk a teljes számla méretének az 5%, a maradék pozíció pedig részvény és futures opció kiírás, a teljes marginom 1/3-a van kihasználva, a cash bond-ban csücsül, és szabad cash is van bőven a számlán. Így nem értem, hogy hogyan lettem IB devizahiteles... Reméljük kiderül.

Megoldások:
- kimigrálsz az országból. Erre perpillanat az egyetlen lehetőség, ha közös számlát nyitsz valakivel. A JOINT számlákat csak Írországban tudja megnyitni az IB, az Ír cég feltételezem nem jelent a magyar KHR-be, bumm. Ez a kiskapu nyilván azzal jár, hogy közös tulajdonban lesz a számla, amit annyira nem szeretnék.

- cash-re váltasz, viszont ebben az esetben a derivatív termékek kereskedését elfelejtheted, mert ahhoz margin számla kell. Nyilván átmenetileg, amíg a hiteligénylés megtörténik. Ez is rengeteg kellemetlenséggel és költséggel jár egyébként.

- átmész másik brókerhez...

Annyi infó még van, hogy T+2 napra jelent a KHR-be az IB, illetve a cash - margin számlaváltást 5 nap után jelentik be (vagyis törölnek a KHR-ből)

Nyilván teljesen kellemetlen ezzel bankban szembesülni egy hiteligényléskor, és ahogy látható, nem olyan egyszerű és gyors a megoldása sem, úgyhogy ezért szerintem jó, ha erről mindenki tud.

Margin számla = KHR bejegyzés devizahitelesként random összeggel.

IB KHR beállítások

A fent említett KHR beállítást az Interactive Brokers Account Management felületén lehet látni: Settings / User Settings / Configuration: Election to share KHR data.

Itt csak annyit lehet szabályozni, hogy az IB átadhatja-e 3rd party hitelközvetítő cég részére az adataid, de azt nem, hogy a KHR felé átadja-e, mert az jogszabályi kötelezettsége.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-01-12



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.