2022 legfontosabb grafikonjai...

Amikor véget ér egy év, érdemes picit megállni és visszatekinteni arra, hogy mi is történt, hol tartunk most. Ilyenkor mindig át szoktam tekinteni az éves grafikonokat, hogy a big picture is kontextusba kerüljön.

S&P500 - SPX

Kezdjük az áttekintést a világ egyik legfontosabb grafikonjával, az S&P500 index termékével, az SPX-el.

Az alábbi éves grafikonon azt látjuk, hogy a 3 évig tartó, brutálisan erős emelkedés után érkezett meg 2022 a kijózanodás éve. -19%-os esést könyvelhetett el az SPX. Az éves alj ennél lejjebb volt, de picit feljebb tudtunk zárni a 2021-es zöld gyertya nyitásánál, így szerencsére nem lett belőle bearish engulfing éves gyertya.

Nasdaq - NDX

A tech szektort tömörítő Nasdaq éves grafikonja relatív gyengeséget mutat az SPX-hez képest, hiszen a tech cégeket sokkal negatívabban érintette a FED sorozatos kamatemelése.

Az alábbi éves grafikonon látszik, hogy a 2022-es éves gyertya egy bearish engulfing, azaz teljes egészében "betemeti" az előző éves zöld emelkedő gyertyát, sőt még a 2020-as gyertya feléig is tudott esni. -33%-os eredménnyel tudta zárni az évet.

RUT

A Russel 2000 index (small cap cégek) éve az SPX-hez hasonlóan gyenge volt, de technikailag bőven az előző év alá tudott zárni, sőt egy ponton elérte a 2020-as év nyitó árfolyamát is. -22%-os eredménnyel zárt.

VIX

A félelem és kapzsiság index elég szép kilengéseket produkált idén. Habár a 2020-as pánik feléig sem emelkedett, mégis sokkal volatilisebb év volt a folyamatos csapkodások következtében.

Az alábbi éves grafikonon látszik, hogy a 2020-as csúcsokat, se 2021-ben, se 2022-ben nem sikerült meg se közelíteni. +26%-os emelkedéssel zárta az évet.

TNX

Az USA 10 éves államötvény hozama rég nem látott emelkedést produkált. Ez köszönhető volt a FED folyamatos és meglehetősen agresszív kamatemelésének. Ha a TNX emelkedik, a részvénypiac többnyire esik. Ennek (is) volt köszönhető a folyamatos nyomás a tech szektort tömörítő Nasdaq esetén.

Az alábbi éves grafikonon látszik, hogy a TNX év végére a 2008-as szintekre tudott felkapaszkodni. Azóta nem volt ilyen magas az államkötvények hozama (és alacsony azok árfolyama). +157%-al zárta az évet.

TLT

Az előző ábrából egyenesen következik, hogy a kötvények árfolyama jelentős nyomás alá került 2022-ben. Az alábbiakban a TLT éves grafikonja látszik, ami a 20 éves államkötvény ETF-je. Ilyen piros, éves gyertyát még nem látott a világ a TLT-ben. -33%-os teljesítménnyel zárta az évet.

Dollár index

A dollár index emelkedéssel tudta zárni a tavalyi évet, ami nem túl meglepő ilyen kamatemelési folyamat mellett. Az év végére 2016-os szintig mászott fel, de év közben egészen a 2002-es, 110 feletti szintekig tudott emelkedni. Az évet +8%-os emelkedéssel zárta.

Olaj

Az olaj éves grafikonja meglehetősen ritka jelenség. 2020-ban 0 alatt is volt az ár, tavaly pedig 129 volt a csúcsa. Nyilván a tavalyi volatilitás jelentős részét köszönhetjük az orosz ukrán konfliktusnak. Majdnem egy hatalmas, éves doji gyertya lett belőle. A hatalmas csapkodások ellenére mindössze +7%-os emelkedéssel zárta az évet.

Európa - VGK

A Vanguard európai indexének sem volt túl jó éve 2022-ben. -19%-al tudta zárni az évet. Európában is kis késéssel beindultak a kamatemelések és hát az orosz ukrán háború hatása sem elenyésző ebben a térségben.

BTC/USD

A kripto piacnak sem volt túl jó éve. Számos botrány övezte a szektort. Többek között volt egy Luna/Terra összeomlás, egy 3Arrows csőd és év végén az FTX-es botrány. Ha ez mind nem lett volna elég, a folyamatos FED kamatemelés és likviditáscsökkentés is egyértelműen hatott a spekulatív és hype-al övezett kripto piacra.

-64%-oseséssel sikerült az évet zárni. Persze nem árt azért kontextusba helyezni, hogy az ezt megelőző 2 évben 4.000-ről ment a piac 68.000-ig...

Kína

Alábbiakban az FXI éves grafikonja, ami a kínai large cap papírokat tömörítő ETF. 2008-as szintekre sikerült a piacnak beszakadnia. -23%-os teljesítménnyel zárta az évet.

USD/HUF

Szerencsétlen forintnak sem volt a legjobb éve 2022. Ennek számos logikus oka van. Egészen 450-ig tudott emelkedni az USD/HUF, de év végére egy kicsit lenyugodtak a kedélyek és 373-on zárt az árfolyam. +15%-os emelkedéssel zárta az évet.

Tesla

A mindenki által követett és kissé mániába forduló részvénynek sem volt a legjobb éve. -65%-os teljesítményt tudott felmutatni 2022-ben. Ezt is érdemes kontextusba helyezni, ugyanis 2021-ben 50%-ot emelkedett, előtte pedig 743%-ot, így volt honnan esnie...

Meta Platforms

Leánykori nevén Facebook. 2022 nem volt a META éve sem. 2021-ben Zuckerberg bejelentette a metaverzum terveit, de mivel ebből még semmit sem tudtak 2022-ben felmutatni és a kamatemelés őket is érzékenyek befolyásolta, így a részvényt kissé agyonverte a piac.

-64%-os eredménnyel zárta az évet. A korábbi 3 év emelkedését sikerült letörölnie 1 év alatt, sőt még azok alatt is tudott zárni.

XLK

Még számos ilyen siralmas tech grafikont lehetne mutatni a tavalyi évből mint a META így inkább ezek helyett álljon itt a tech szektort tömörítő S&P500 szektor ETF ami az XLK névre hallgat. Az előző éves emelkedést teljes egészében visszaadta és -28%-os eséssel tudott zárni.

USA alapkamat

Ne maradhat el az egyik legfontosabb grafikonunk, az USA alapkamat alakulása sem, hiszen ennek köszönhető nagyrészt az, amiket a fentiekben láthattunk.

Ezen látszik, hogy az alapkamat szintje 4.5%-ig tudott emelkedni 2022-ben. Ilyen gyors ütemű emelést korábban nem tapasztalt a világ. Konkrétan 2006-os szintekre tudott felmászni az alapkamat. Ha százalékosan nézzük, akkor +1700%-ot emelkedett az alapkamat, ugyanis 0.25-ről emelték 4.50-re.

USA infláció

Az amerikai infláció 2022 végére 7.1%-os szintre kúszott fel. Az ábra alapján ilyen gyors emelkedést már rég nem látott a világ. Ennek volt köszönhető a FED sorozatos kamatemelése, ami kicsit megkésve indult el, mert jó ideig azt hangoztatták, hogy az infláció csak átmeneti.

60 / 40 - részvény / kötvény portfólió

2022-ben a második legrosszabb teljesítményt nyújtotta az USA-ban oly népszerű 60%-ban részvényt és 40%-ban kötvényt tartalmazó "diverzifikált" portfólió.

S&P 500 szektorok

Alábbiakban a 2022-es szektor teljesítmények láthatók. Egyértelműen látszik, hogy az energia szektort tömörítő XLE ETF végig verhetetlen volt. A legrosszabb teljesítményt pedig az XLC, kommunikációs cégeket tömörítő ETF tudta produkálni. A harmadik legrosszabb az XLK lett, ami a tech szektor papírjait tartalmazza.

Vajon milyen lesz 2023?

Nem szeretek jósolni és nem is tudok. Két dolgon nagyon sok fog múlni: meddig tart az orosz ukrán háború és milyen hatásai lesznek, illetve a FED meddig emeli a kamatait illetve milyen ütemben.

Sokan várják, hogy a FED pivot-oljon azaz megálljon, sőt csökkentsen is a kamatokon. Ez nyilván nagyban attól fog függeni, hogy mennyire száll még el az infláció és mennyit esik a piac illetve fordul recesszióba az amerikai gazdaság.

Egy biztos: idén sem fogunk unatkozni...

Kívánok mindenkinek nagyon sikeres, profitábilis és boldog új évet!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-01-02



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.