Fejlődött a kripto opciós piac?

Most, hogy ismét hatalmas hype van a kripto piacon, ránéztem a Deribit-re, hogy mennyit változott a likviditás és az elérhető opciós analitikai eszköztár.

2023-ban már írtam cikket az akkori állapotokról, de akkor nagyon kripto "winter" volt, most meg hype. Jelenleg nagyon más az eszközosztály megítélése, mint egy évvel ezelőtt, de hát ilyen ez a popszakma;).

Ki a legfőbb kripto opciós piaci szereplő?

Az alábbi ábrákon látszanak a BTC és ETH opciós open interest és volume adatok tőzsdei megosztásban. Amellett, hogy a kripto opciós volumen növekedését tapasztaljuk, elég egyértelmű, hogy a legfőbb opciós szereplő továbbra is a Deribit.

Az alábbi opciós metrikák innen származnak.

Fentiek alapján elég egyértelmű, hogy jelenleg alig rúg labdába az OKX és a Binance a Deribit mellett. Megnézve a kereskedési és elemzési felületüket ez nem csoda, mert fényévekkel vannak elmaradva a Deribit mögött.

A Deribit opciós elemzési eszközei egyre fejlettebbek. Sajnos a kripto opciós piaci likviditás még mindig meg sem közelíti a hagyományos opciós piacokat, de látszik fejlődés.

Deribit opciós eszközök

Alábbiakban nézzük meg a legújabb opciós fejlesztéseket a Deribit platformon.

A kezdők számára készítettek egy Option Wizard nevű alkalmazást, ami igyekszik a legjobb opciós stratégiát kiválasztani a megadott paraméterek alapján. (nagyításhoz kattints a képre)

Nyilván az eredményeket fenntartásokkal érdemes kezelni. Láttam már olyan javaslatot, ami teljesen irreális elképzelés volt. Tehát hiába kezdőknek tervezték a modult, a kiértékeléshez érteni kell az opciókhoz. Amúgy sem javaslom az opciós kereskedést hozzáértés nélkül, az úgy elég veszélyes tud lenni;).

Az Options Discovery tool még egyszerűbben közelíti meg a kérdést. Megkérdezi mit gondolsz a BTC vagy ETH áráról adott időszakon belül és felkínál különféle Call opciós vásárlási lehetőségeket, amelyek esetén jelzi, hogy szerinte alacsony, közepes vagy magas a valószínűsége. Ha bekattintod a "Show advanced suggestions" gombot, akkor nem csak Call vásárlásra tesz javaslatot hanem Put kiírásra is. Ezt nem feltétlen hívnám "advanced" megközelítésnek, de ezek szerint az átlag kripto opciós kereskedők itt tartanak...

Az alábbi példában azt szimuláltam, hogy 2024.09.27-re azt gondolom feljebb lesz az ár mint ahol jelenleg van és ehhez tett javaslatokat. Elég extrémn strike-okat javasolt: 95.000, 140.000 és 240.000. Nyilván legutóbbinál jelezte, hogy "low probability" azaz alacsony az esélye, de legalább "high return" azaz magas a megtérülése. Azt persze nem tette hozzá, hogy abban az esetben magas, ha időben indul el és nem épp lejáratra ér oda, mert akkor pont nullát fog érni az opció. (nagyításhoz kattints a képre)

Nézz mit javasolna Put kiírás esetén.

A kezdők számára azért jelzi pirossal, hogy a fedezetlen Put kiírása "korlátlan kockázattal" jár és többet is veszíthetsz mint a potenciális prémium, amit a kiírásért kapsz. (nagyításhoz kattints a képre)

A 95.000-es strike választást nem feltétlen tartom jó ötletnek, mert az jelenleg ITM Put, akkor már inkább Call-t vennék ha úgy gondolnám, hogy 95K felett lesz lejáratkor. Ebből is látszik, hogy érdemes fenntartásokkal és alapos tudással megközelíteni az ilyen automatizált opciós ajánló tool-okat.

Opciós kockázati grafikon elemzés

Az opciós elemző eszköztár legfontosabb eleme a kockázati grafikon. A Deribit-nél már elég profi módon lehet különféle opciós spread-eket kielemezni. A többi platformon ahogy láttam ilyen lehetőség még nincs.

Íme egy BTC Calendar spread kockázati grafikonja. (nagyításhoz kattints a képre)

Érdemes belevágni?

Összességen elmondható, hogy az eszközök és a piaci likviditás is fejlődött és várhatóan ez a trend a jövőben is fog folytatódni.

Így ha érdekel ez a piac és szeretnél róla egy átfogó képet kapni, akkor ajánlom figyelmedbe a Kripto Opció Start képzésemet, amiben részletesen bemutatom a BTC és ETH kripto opciós termékek jellemzőit és a Deribit kereskedési platform használatát.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2024-03-12



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.