SPX backtest: 5 év alatt 1000% profit

Arra voltam kíváncsi, hogy az egyik legegyszerűbb opciós kiírási stratégia milyen eredményt mutat 5 év "nyugodt" piacon az SPX-hez képest.

A backtest-eket az Option Omega backtester (OO) platform segítségével végeztem, ami lehetővé teszi, hogy 1 perces opciós adatokkal teszteljek néhány főbb terméket egészen 2013-ig visszamenőleg.

Mivel ez irgalmatlan mennyiségű adat, így csak néhány termék érhető el jelenleg náluk: SPY, SPX, IWM, QQQ, AAPL, TSLA.

Az alábbi tesztet az SPX-re végeztem el 2017.01.01 és 2021.12.31 között. Azért ebben az 5 évben, mert 2022-től elég nagy lejtmenet indult el és ez a stratégia teljesen mechanikusan alkalmazva nem hoz vállalható eredményt eső piacon. 2018 is elég volatilis volt és ebben az évben is veszteséget termelt. Nem véletlenül mondom, hogy nem vagyok híve a teljesen mechanikus kereskedésnek, hiszen a piaci tudatosság, átalakítási stratégiák, scale out metódusok nélkülözhetetlenek az éles kereskedés során.

SPX Bull Put Spread

Az alábbi egy nagyon egyszerű opciós stratégia, aminek a lényege, hogy ATM Put Spread-et írok ki 30 napos lejárattal olyan piaci helyzetben, amikor a VIX nem magasabb mint 40, ezzel is kiszűrve a nagyon volatilis piaci helyzeteket.

A backtest-ben maximálisan 2 párhuzamos pozíció megnyitását engedélyeztem és pozinként max. 10%-os portfólió allokáció került beállításra. Mivel itt opció kiíró vagyok, így a take profit 50%, azaz amikor az opciós prémium felét el lehet hozni profitként, akkor zárja a pozíciót.

A fenti grafikonról az alábbi fontosabb értékek olvashatók le:

 • 100.000-es számlával indulva a végeredmény 1.077.952 USD profit
 • évesített átlagos hozam: 63.1%
 • legmagasabb drawdown: 47%
 • nyereséges kötések aránya: 82.9%
 • összes kötés 5 év alatt: 228, amiből 189 profitos
 • A teljes hozam így több, mint 1000% az 5 évre vetítve.

Mindeközben az SPX átlagos évesített hozama 15% volt és a teljes időszakra vetítve 105%-os megtérülést mutatott. Tehát a fenti stratégia 10x több profitot generált volna még mechanikusan is, mint az SPX buy and hold. Nyilván a kockázata magasabb és a drawdown-ja is, ingyen ebéd nincs;).

Ami az éves profit bontást illeti:

 • 2017: 130% profit
 • 2018: 13% veszteség
 • 2019: 111% profit
 • 2020: 42% profit
 • 2021: 93% profit

Fentiekből elég egyértelműen látszik, hogy a legrosszabb év 2018 volt. Még a Covid pánik is jobb év volt annál, mert még abban az évben is tudott a stratégia pénzt termelni.

A 47%-os drawdown nem szép. Éppen ezért mondom mindig, hogy a kereskedéshez kell piaci tudatosság, jelenlét és egyéb átalakítási tudás.

Még egy fontos dolgot érdemes tudni a fenti futásról: nem került beállításra stop loss, mert az az opciós stratégiák esetén nagyon nem ideális. Így a tesztek során minden pozíció zárásra került lejárat előtt 7 nappal.

Na ilyet biztosan nem csinálnék manuális kereskedés során. Ha azt látom, hogy veszteséges a stratégia számos egyéb taktikai lépéssel élhetek, mint pl. továbbgörgetés, átalakítás, részleges zárás, stb. Tehát manuálisan menedzselt zárások mellett ez még akár jobb eredményt is hozhatott volna, de ilyen komplex dolgokat nem lehet backtest-elni sajnos.

A backtest eredmények nem arra valók, hogy az ember csukott szemmel végrehajtsa őket, hanem arra, hogy a piaci tudatosságod növelhesd azáltal, hogy látod melyek azok a megközelítések, amikkel érdemes élesben is foglalkoznod. Nincs minden piacon, minden körülmények között működő (opciós) kereskedési stratégia és nem is ennek megtalálása a backtest célja.

OpcioGuru kedvezmény

Ha szeretnéd letesztelni az opciós elképzeléseid, akkor ezt most kedvezményesen is megteheted.

Az OpcioGuru különleges ajánlata révén az első évben az előfizetők 50%-os kedvezménnyel vehetik igénybe az Option Omega szolgáltatásait egy különleges affiliate linken keresztül.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2024-05-16Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.