Dupla / Tripla fenék (Double / Triple Bottom)

dupla fenék

Definíció: dupla fenék (DB), tripla fenék (TB) mindig egy csökkenő trend legalján alakul ki.

Trendforduló minta, vagyis a meglévő csökkenő trendet töri meg és az árfolyam emelkedésnek indul.

 

Az ármozgás két horizontális szint között jön létre. Az ár a két horizontális szint között mozog a kitörést megelőzően.

Emlékeztetőül az alakzatok bevezetését itt találod.

DB és TB között mindössze annyi a különbség, hogy a DB esetében a horizontális támasz szintet kétszer ostromolja az ármozgás, míg TB esetében ez háromszor történik meg.

Sikeres: ha a horizontális ellenállási szintet áttörte az árfolyam és az emelkedés folytatódik. Elképzelhető 1-2 visszatesztelés, de akkor az addigi horizontális ellenállás támaszként meg kell, hogy tartsa az árat.
Sikertelen: ha az ellenállási szint áttörését követően a visszatesztelést nem fogja meg a támasz szint hanem az árfolyam további esésnek indul.

Példa DB-re:

dupla fenék
Példa TB-re:
tripla fenék
Gyönyörű példa DB-re, de heti chart-on, ami sokkal erősebb jel, mint a napi. Ha hetin veszed észre, az alakzat működésének valószínűsége is magasabb. Az alábbi példán látszik, hogy a heti charton rövid idő alatt a kitörést követően egy 50%-ot emelkedett a papír (40-ről, 60-ra).
dupla fenék példa
Időtáv:
Középtávú alakzat, általában 3-6 hónap kell a kialakulásához.
Célár:
a horizontális támasz és ellenállás közti különbség + kitörés szintje.
Időhorizont:
az alakzat kezdetétől a kitörésig eltelt idő jövőbeni kivetítése.

A kitörési pont és stop loss szintek számításánál szükség van az ATR ismeretére.

Kitörési pont:
Amikor az árfolyam áttöri a horizontális ellenállási szintet és legalább az átlagos ATR értékkel kitör.
Stop loss:
Ha a kitörést követően az árfolyamot nem tartja meg a korábbi ellenállási szint támaszként és a visszatesztelés átlagosnál magasabb ATR érték mellett történik meg.
Volumen:
az alakzat kialakulása során általában csökken a volumen, majd átlagosnál nagyobb volumen mellett történik meg a kitörés. Megfigyelhető, hogy az első bottom esetében a volumen általában nagyobb mint a második kialakulásakor.
Trade:
Ha az árfolyam átlagosnál magasabb volumen mellett áttöri a horizontális ellenállási szintet, emelkedésre játszom.

Figyelem:
Általános szabály, hogy a két horizontális szint között minimum legyen egy 10% különbség, egyébként az alakzat nem DB vagy TB, hiszen akkor a vételi nyomás nem akkora, hogy a meglévő csökkenő trendet meg tudja fordítani. Fontos azt is megjegyezni, hogy minél tovább tartott az alakzat kialakulása, annál nagyobb az esély arra, hogy működni fog és valóban megtörik a csökkenő trend és emelkedésnek indul az ár. Az alakzat általában egy "W" betűre hasonlít.


Tanulság:
- DB/TB általában gyorsabb és erősebb mozgás, mint DT/TT, mert az eső trend minden esetben aggresszívabb mint az emelkedő, így jelentősebb ármozgásra lehet számítani ezen alakzatok beteljesülésekor.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.