Dupla / Tripla tető (Double / Triple Top)

Dupla tető (Double Top)

Definíció: dupla tető (DT), tripla tető (TT) mindig egy emelkedő trend legtetején alakul ki. Trendforduló minta, vagyis a meglévő emelkedő trendet töri meg és az árfolyam esésnek indul.

Az ármozgás két horizontális szint között jön létre. Az ár a két horizontális szint között mozog a kitörést megelőzően. DT és TT között mindössze annyi a különbség, hogy a DT esetében a horizontális ellenállási szintet kétszer ostromolja az ármozgás, míg TT esetében ez háromszor történik meg.

Emlékeztetőül az alakzatok bevezetését itt találod.

Sikeres: ha a horizontális támasz szintet áttörte az árfolyam és az esés folytatódik. Elképzelhető 1-2 visszatesztelés, de akkor az addigi horizontális támasz ellenállásként meg kell, hogy tartsa az árat.
Sikertelen: ha a támasz szint áttörését követően a visszatesztelést nem fogja meg az ellenállási szint hanem az árfolyam további emelkedésnek indul.

dupla tető technikai alakzat


tripla tető technikai alakzat

Időtáv:
Középtávú alakzat, általában 3-6 hónap kell a kialakulásához.
Célár:

a horizontális támasz és ellenállás közti különbség + kitörés szintje.

Időhorizont:
az alakzat kezdetétől a kitörésig eltelt idő jövőbeni kivetítése.

A kitörési pont és stop loss szintek számításánál szükség van az ATR ismeretére.

Kitörési pont:
Amikor az árfolyam áttöri a horizontális támasz szintet és legalább az átlagos ATR értékkel bezuhan.
Stop loss:

Ha a kitörést követően az árfolyamot nem tartja meg a korábbi támasz szint ellenállásként és a visszatesztelés átlagosnál magasabb ATR érték mellett történik meg.
Volumen:
az alakzat kialakulása során általában csökken a volumen, majd átlagosnál nagyobb volumen mellett történik meg a kitörés. Megfigyelhető, hogy az első top esetében a volumen általában nagyobb mint a második kialakulásakor.
Trade:
Ha az árfolyam átlagosnál magasabb volumen mellett áttöri a horizontális támasz szintet, esésre játszom.

Figyelem:
Általános szabály, hogy a két horizontális szint között minimum legyen egy 10% különbség, egyébként az alakzat nem DT vagy TT, hiszen akkor az eladási nyomás nem akkora, hogy a meglévő emelkedő trendet meg tudja fordítani. Fontos azt is megjegyezni, hogy minél tovább tartott az alakzat kialakulása, annál nagyobb az esély arra, hogy működni fog és valóban megtörik az emelkedő trend és esésnek indul az ár.

Tanulság:
- A Double Top / Triple Top nagyon erőteljes alakzat egy emelkedő trendben. Főleg momentum divernegciával.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2008-10-19



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.