Az elmúlt évek legnagyobb napi esése - visszajátszva...

opciós esettanulmány

Örömömre szolgál, hogy eljutottunk a 100-ik cikkhez. Gondolkoztam, hogy miről írjak ebben a cikkben és úgy döntöttem, hogy közösen visszajátsszunk egy piaci szakadást.

Miről is van szó?

05.06-án történt piaci szakadásról többféle szemszögből. Segítségemre volt a TOS platform egyik egyedülálló funkciója, a ThinkOndemand, vagyis a piaci események visszajátszása egy adott időszaktól kezdve. A TOS-nál nem olyan régen vezették be ezt a szolgáltatást, aminek a lényege, hogy minden egyes tick-et, árat, és kötési egységet rögzítenek egy adatbázisba és azt onnan bármikor vissza lehet játszani, mintha csak ebben a pillanatban történne.

Tehát újra meg lehet nézni bármilyen eseményt, a kötési könyvet, az árak alakulását. Fel lehet gyorsítani a képet, meg lehet állítani - pont olyan mintha filmet nézne az ember. Az informatikai vénám nagyra értékeli ezt a funkciót, mert óriási kapacitások kellhetnek egy ilyen bevezetéséhez és működtetéséhez...

Na de vissza a videóhoz. Tehát 2010.05.06, 20:00-tól nézzük vissza az esés körüli eseményeket, egészen a zárásig. A videó 3x-os sebességgel van rögzítve, a jobb felső sarokban lehet is látni az az aktuális időt és annak múlását. A videóban 6db különféle 15 perces grafikont láthatsz, az alábbi sorrendben:
- SPY: S&P500 index ETF-je
- DIA: Dow Jones index ETF-je
- PG: az állítólagos felelős a szakadásért. Sok helyen lehetett olvasni, hogy egy "elütött" mennyiség shortolása miatt történt a szakadás. Hát nem tudom, nekem nem úgy tűnik a visszajátszás alapján, hogy feltétlen a PG volt ennek az oka.
- SPY 110 May Put opció
- DIA 105 May Put opció
- PG 60 May Put opció

Mindegyiknél láthatjuk a kötési könyv és mennyiségek alakulását is. Érdemes megfigyelni a szakadás környéki időszakot, az opciós árak változását, az események gyorsaságát. Megdöbbentő jelenség volt.

Azon a napon nagyon örült az aki opciózott, hiszen a részvényesek longjainak az összes stop-ját kiszedte ez a hirtelen elmozdulás, az biztos. Ezért is sokkal jobb kockázatkezelési eszköz az opció. Jómagam elhülve néztem, ahogy az opcióim vesztik az értékeküket, de ez átmeneti volt, mert a piac visszakorrigált. Nem szedett ki a stop megbízás, továbbra is maradtam a piacon.

Jut eszembe ez a funkció sajnos nincs benne a papermoney verzióban, csak az éles számlához jár:(

Video loads here

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.