Dinamikus pozíció / profit menedzsment

dinamikus pozíció menedzsment

A napokban több megkeresés is érkezett hozzám, azoktól, akik követik a Kereskedési Naplót és látták az opciós dinamikus pozíció menedzsment módszereimet.

A kérdés többnyire arra irányult: "hogyan és mi alapján menedzselem a pozíciót dinamikusan". A kérdés megválaszolása jelen cikk terjedelmén túlmutat, de igyekszem elmagyarázni mit értek dinamikus pozíció menedzsment alatt. Nézzük az alapokat. Tegyük fel, hogy részvénnyel kereskedsz és megvetted XYZ papírt 100-on annak reményében, hogy felmegy 105-re. Ez meg is történik egy héten belül.

Mit tesz ilyenkor a részvénykereskedő?

Általában az alábbiakat szokta tenni:
1. elteszi a profitot,
2. felhúzza a stop-ot nullába, de hagyja futni, hátha még emelkedik,
3. nem tesz semmit, még vár.

Mi a gond ezekkel a választásokkal?

1. az átlag többnyire kockázatot kerül amikor profitban van és kockázatot vállal, amikor veszteségben. Így a kis profitot hamar elteszi, de a nagy bukót hagyja futni. Ez ugyebár a számla szisztematikus ledarálásához vezet...
2. ez amolyan látszat intézkedés, a profitot nem védi meg. Miért? Mert ha másnap kinyit a papír 95-ön, akkor ott fog teljesülni a stop (market). Vagyis nem hogy a profitot nem védte meg, de még veszteséget is elkönyvelt.
3. a lehető legrosszabb - reménykedés:)

Hogyan kezeli ezt a helyzetet az, aki opciókkal kereskedik?

Az eredeti opciós stratégiát átalakítja, amivel csökkenti a kezdeti kockázatot és továbbnöveli a lehetséges profitot. A Naplóban erre több élő példát is mutattam. Az egyik ilyen példa volt a CLF, ahol először a kockázatot nullába húztam, majd átalakítottam egy olyan stratégiává, ahol a későbbiekben garantált volt a profit, sőt egy adott sávban az eredeti kockázat 400%-os profitja jött létre. Nem kellett stop-ot használni, nem futottam további kockázatot, garantált volt a profit egy adott szint felett, sőt további profitlehetőségeket is rejtett magában.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mekkora óriási különbség van pozíció és profit menedzsment oldalról a sima alaptermék és az opciós kereskedés között.

Képzeld el az alábbi érzéseket:

- nem kell többet aggódni, hogy kiüt-e a stop,
- egy nyertes pozícióból nem szállhatsz már ki veszteségben, nyugodtan alhatsz,
- tudod, hogy a pozíciód garantált profittal rendelkezik, már csak azért "izgulsz", hogy elérd a lehetséges maximális profitot, amit az adott opciós stratégia lehetővé tesz.

Sokan biztos azt gondoljátok, hogy mindez túl nehéz, vagy túl komplikált, pedig nem. Ezt meg lehet tanulni. Sőt ha követed a Naplót, valós időben, éles kereskedési példákon láthatod meg ennek a gyakorlati használatát. Tegnapi példa: múlt hét csütörtökön kiírtam a Naplóba, hogy beszálltam a VISA-ba egy Long Call stratégiával, mert emelkedésre számítottam. Tegnap, azaz 2 nappal később a VISA +7%-ban volt. Mivel hiszek a további emelkedésben, nem lezártam a pozíciót, hanem átalakítottam. A kezdeti kockázat 2.27-ről lecsökkent 0.85-re és az eredeti 100%-os profitmaximum megemelkedett 350%-ra. De ez csak egy példa a számtalanból...

Tanulság:
- Kizárólag opciók segítségével valósítható meg a dinamikus pozíció / profit menedzsment.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 87%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2010-06-22Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.