Dinamikus pozíció / profit menedzsment

dinamikus pozíció menedzsment

A napokban több megkeresés is érkezett hozzám, azoktól, akik követik a Kereskedési Naplót és látták az opciós dinamikus pozíció menedzsment módszereimet.

A kérdés többnyire arra irányult: "hogyan és mi alapján menedzselem a pozíciót dinamikusan". A kérdés megválaszolása jelen cikk terjedelmén túlmutat, de igyekszem elmagyarázni mit értek dinamikus pozíció menedzsment alatt. Nézzük az alapokat. Tegyük fel, hogy részvénnyel kereskedsz és megvetted XYZ papírt 100-on annak reményében, hogy felmegy 105-re. Ez meg is történik egy héten belül.

Mit tesz ilyenkor a részvénykereskedő?

Általában az alábbiakat szokta tenni:
1. elteszi a profitot,
2. felhúzza a stop-ot nullába, de hagyja futni, hátha még emelkedik,
3. nem tesz semmit, még vár.

Mi a gond ezekkel a választásokkal?

1. az átlag többnyire kockázatot kerül amikor profitban van és kockázatot vállal, amikor veszteségben. Így a kis profitot hamar elteszi, de a nagy bukót hagyja futni. Ez ugyebár a számla szisztematikus ledarálásához vezet...
2. ez amolyan látszat intézkedés, a profitot nem védi meg. Miért? Mert ha másnap kinyit a papír 95-ön, akkor ott fog teljesülni a stop (market). Vagyis nem hogy a profitot nem védte meg, de még veszteséget is elkönyvelt.
3. a lehető legrosszabb - reménykedés:)

Hogyan kezeli ezt a helyzetet az, aki opciókkal kereskedik?

Az eredeti opciós stratégiát átalakítja, amivel csökkenti a kezdeti kockázatot és továbbnöveli a lehetséges profitot. A Naplóban erre több élő példát is mutattam. Az egyik ilyen példa volt a CLF, ahol először a kockázatot nullába húztam, majd átalakítottam egy olyan stratégiává, ahol a későbbiekben garantált volt a profit, sőt egy adott sávban az eredeti kockázat 400%-os profitja jött létre. Nem kellett stop-ot használni, nem futottam további kockázatot, garantált volt a profit egy adott szint felett, sőt további profitlehetőségeket is rejtett magában.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mekkora óriási különbség van pozíció és profit menedzsment oldalról a sima alaptermék és az opciós kereskedés között.

Képzeld el az alábbi érzéseket:

- nem kell többet aggódni, hogy kiüt-e a stop,
- egy nyertes pozícióból nem szállhatsz már ki veszteségben, nyugodtan alhatsz,
- tudod, hogy a pozíciód garantált profittal rendelkezik, már csak azért "izgulsz", hogy elérd a lehetséges maximális profitot, amit az adott opciós stratégia lehetővé tesz.

Sokan biztos azt gondoljátok, hogy mindez túl nehéz, vagy túl komplikált, pedig nem. Ezt meg lehet tanulni. Sőt ha követed a Naplót, valós időben, éles kereskedési példákon láthatod meg ennek a gyakorlati használatát. Tegnapi példa: múlt hét csütörtökön kiírtam a Naplóba, hogy beszálltam a VISA-ba egy Long Call stratégiával, mert emelkedésre számítottam. Tegnap, azaz 2 nappal később a VISA +7%-ban volt. Mivel hiszek a további emelkedésben, nem lezártam a pozíciót, hanem átalakítottam. A kezdeti kockázat 2.27-ről lecsökkent 0.85-re és az eredeti 100%-os profitmaximum megemelkedett 350%-ra. De ez csak egy példa a számtalanból...

Tanulság:
- Kizárólag opciók segítségével valósítható meg a dinamikus pozíció / profit menedzsment.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 87%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.