Ugye Te már nem vakon kereskedsz?

Ugye Te már nem vakon kereskedsz?

Sokan több éves kereskedési tapasztalattal és rutinnal még mindig vakon kereskednek a piacon.

A vakon kereskedés annyit jelent, hogy nem figyelik a globális piaci összefüggéseket. Sem a legnagyobb eszközök mozgását, sem a pénz áramlását egyik eszközosztályból a másikba, stb. Nézzük a legegyszerűbb esetet! Képzeletbeli kezdő kereskedőnk kielemzi a részvény grafikonját, majd azt a megállapítást teszi, hogy a részvénybe long irányba lenne érdemes beszállni.

Addig-addig nézegeti a chartot míg meg is győzi magát a long irány mellett és megköti a pozíciót. De vajon a piaci "szentiment" és együttállások valóban a részvénypiaci emelkedést támasztják alá? Kereskedőnk vajon megvizsgálta-e a dollár, kötvény, olaj, nemesfémek, stb. mozgását mielőtt döntést hozott?

Miért is fontos mindez?

A piacon egyik eszközből a másikba áramlik a pénz, vagy a partvonalon várakozik. A legnagyobb instrumentumok módszeres követéséből megérthető egy nagyon komoly piaci korreláció, a pénzáramlás folyamata. Ez az eszköz segít eldönteni, hogy az egyedi részvényelemzésünk során a valószínűség a mi oldalunkon áll-e vagy totálisan ellene megyünk minden globális mozgásnak.

A piaci összefüggések és együttállások megfelelő vizsgálata nélkül a kereskedés vak. Meg kell érteni, hogy honnan hová áramlik a pénz, mi mivel mozog együtt, mik a korrelációk és mely eszközosztályokat érdemes akár órás grafikonon is követni, hogy a piaci szentiment megállapítására nagyobb esélyünk legyen. Az egyedi részvény vagy deviza elszigetelt vizsgálata nem sokat ér már önmagában...

Fentiek támogatására megalkottam a saját kereskedési stílusomhoz illő 4x4-es piaci mátrixot aminek segítségével követem a mozgásokat. A cikk elején található ábra madártávlatból mutatja be, mit látok az egyik monitoromon kereskedés közben. Jó, ha tudod, hogy az oktatásokon is kitérek a Mátrix használatára. Előre bocsátom, hogyha a Szent Grált keresed, ez sem az. A piaci mátrixomat a döntések meghozatalának támogatására és a valószínűség növelésére hoztam létre és alkalmazom. Ez sem mondja meg, mi fog történni, csak nagyobb eséllyel értheted meg az együttállásokat.

Hogyan alakíthatod ki a saját piaci mátrixod?

Ezt a piaci mátrixot gyönyörűen össze lehet állítani pl. az Interactive Brokers és a thinkorswim kereskedési rendszereken is. Ha érdekel hogyan kell ezt létrehozni, az alábbiakban megtekintheted mindkét platform esetén. Sőt a thinkorswim bemutatóban az első 3 eszközt is feltöltjük a 4x4-es mátrixban.

thinkorswim - Piaci Mátrix beállítás

Interactive Brokers - Piaci Mátrix beállítás

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2012-02-10Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.