Ugye Te már nem vakon kereskedsz?

Ugye Te már nem vakon kereskedsz?

Sokan több éves kereskedési tapasztalattal és rutinnal még mindig vakon kereskednek a piacon.

A vakon kereskedés annyit jelent, hogy nem figyelik a globális piaci összefüggéseket. Sem a legnagyobb eszközök mozgását, sem a pénz áramlását egyik eszközosztályból a másikba, stb. Nézzük a legegyszerűbb esetet! Képzeletbeli kezdő kereskedőnk kielemzi a részvény grafikonját, majd azt a megállapítást teszi, hogy a részvénybe long irányba lenne érdemes beszállni.

Addig-addig nézegeti a chartot míg meg is győzi magát a long irány mellett és megköti a pozíciót. De vajon a piaci "szentiment" és együttállások valóban a részvénypiaci emelkedést támasztják alá? Kereskedőnk vajon megvizsgálta-e a dollár, kötvény, olaj, nemesfémek, stb. mozgását mielőtt döntést hozott?

Miért is fontos mindez?

A piacon egyik eszközből a másikba áramlik a pénz, vagy a partvonalon várakozik. A legnagyobb instrumentumok módszeres követéséből megérthető egy nagyon komoly piaci korreláció, a pénzáramlás folyamata. Ez az eszköz segít eldönteni, hogy az egyedi részvényelemzésünk során a valószínűség a mi oldalunkon áll-e vagy totálisan ellene megyünk minden globális mozgásnak.

A piaci összefüggések és együttállások megfelelő vizsgálata nélkül a kereskedés vak. Meg kell érteni, hogy honnan hová áramlik a pénz, mi mivel mozog együtt, mik a korrelációk és mely eszközosztályokat érdemes akár órás grafikonon is követni, hogy a piaci szentiment megállapítására nagyobb esélyünk legyen. Az egyedi részvény vagy deviza elszigetelt vizsgálata nem sokat ér már önmagában...

Fentiek támogatására megalkottam a saját kereskedési stílusomhoz illő 4x4-es piaci mátrixot aminek segítségével követem a mozgásokat. A cikk elején található ábra madártávlatból mutatja be, mit látok az egyik monitoromon kereskedés közben. Jó, ha tudod, hogy az oktatásokon is kitérek a Mátrix használatára. Előre bocsátom, hogyha a Szent Grált keresed, ez sem az. A piaci mátrixomat a döntések meghozatalának támogatására és a valószínűség növelésére hoztam létre és alkalmazom. Ez sem mondja meg, mi fog történni, csak nagyobb eséllyel értheted meg az együttállásokat.

Hogyan alakíthatod ki a saját piaci mátrixod?

Ezt a piaci mátrixot gyönyörűen össze lehet állítani pl. az Interactive Brokers és a thinkorswim kereskedési rendszereken is. Ha érdekel hogyan kell ezt létrehozni, az alábbiakban megtekintheted mindkét platform esetén. Sőt a thinkorswim bemutatóban az első 3 eszközt is feltöltjük a 4x4-es mátrixban.

thinkorswim - Piaci Mátrix beállítás

Interactive Brokers - Piaci Mátrix beállítás

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.