Mi Ebben A Kockázatos?

Mi Ebben A Kockázatos?
Az összes kezdő azzal kezdi a kereskedést, hogy indul a félelem, mert azt hallotta, hogy a trading nagyon kockázatos. A legtöbb kezdő tanfolyamon elhangzik, hogy "manage risk first", azaz mindig a kockázatot menedzseld először, mert arra van hatásod. Ezzel egyet is értek! A célárral semmi hatásod nincs, a kockázatra viszont igen.
 
De azzal nem értek egyet, amikor sok helyen hangoztatják, hogy a kockázatot kerülni kell.
 

A kockázatokat nem kerülni, hanem kezelni kell

Ha profitálni akarsz a piacon akkor igenis kockázatot kell vállalnod. Minél nagyobbat, annál nagyobb a profit többnyire. A kockázatot fel kell tudnod mérni és "szeretned kell a kockázatot", hiszen az teszi lehetővé, hogy profitálj a piacon. Ha nincs kockázat, nincs nyereség sem.

Véleményem szerint a legnagyobb kockázat soha nem maga a termék, hanem a trader hozzá nem értése. Pl. nem értem azokat az FX kereskedőket akik azért sírnak, mert elbukták a számlájukat egy gyorstalpaló után úgy hogy fogalmuk nem volt a tőkeáttétről, marginról, likvidálási szintekről, átlagos elmozdulásokról, stb. Nem az FX vagy az opció a kockázatos hanem maga az ember.

Sokkal kockázatosabb az, ha nem tudod mit csinálsz

Sajnos a legtöbb tradernek fogalma sincs konkrétan mit is csinál, milyen kockázatot vállal, milyenek az esélyei, milyen valószínűségeket kereskedik, mik a termék legalapvetőbb specifikumai, stb.

A perszonális kockázat a legmagasabb, nem a termék és nem a stratégia a veszélyes! Az a veszélyes ha az illető nem tudja mit miért csinál. Éppen ezért a legfontosabb az alapos felkészülés, az elképesztő mennyiségű gyakorlás és a végtelen alázat a piaccal szemben. Ezek mellett az sem egy utolsó dolog, ha nem csak a statisztikára épülő technikai elemzést használod, hanem a valószínűséget is az oldaladra állítod.

Te túl vagy már az 1000 óra gyakorláson? Sokan panaszkodnak a sikertelenségől néhány 100 óra gyakorlás után. Én kb. 8.000 óra opciós kereskedésen vagyok túl az elmúlt 8 év alatt. Ezer óra után elkezded meglátni az összefüggéseket és a legnagyobb kockázat már nem te leszel saját magadnak! Ekkor indulhat el a sikeres és profitábilis kereskedési karriered. Előbb nem sok esélyed van rá... - sajnálom de ezek tények! A legtöbb ember soha nem indul el magától ezen az úton, mert elsőre ijesztő. Éppen ezért hoztam létre az OpcioGurut 2008-ban, hogy tudjak segíteni abban, hogy neked ne többezer óra legyen mire átlátod az opciós piaci összefüggéseket.

A kockázatkezelés nem áll ott meg, hogy stop vagy opció. Sokkal de sokkal tágabb értelemben kell foglalkoznod a kockázatok kezelésével. Pl. a termék nem ismerete szerintem sokkal nagyobb kockázat mint az, hogy hova rakod a stop megbízást. Így nem elég annyival letudni a kockázatkezelést, hogy 1:2 risk:reward, meghatározom a stop árszintjét és ahhoz méretezem a pozíciót. Ennél sokkal többről van szó.

Íme azok a területek, amik beletartoznak a kockázatkezelés teljes koncepciójába:
  • mentális és érzelmi felkészültség
  • iszonyatosan alapos termékismeret (pl. S&P500 index, EUR/USD, olaj, stb)
  • kereskedési stratégia rutinszerű alkalmazása (pl. opciós sratégiák)
  • kockázatkezelési alapelvek alkalmazása (pl. stop, opciós stratégiák)
  • nem csak technikai elemzés, hanem a valószínűségek kezelése is
  • tudod mit, miért és mikor teszel
  • tisztában vagy a céljaiddal, stb.

Tehát gondold újra a kockázatkezelés témakörét. Nem arról van szó, hogy hova teszed a stopot! Ha ennyinél megállsz, sok jóra ne számíts a piacon!
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.