OTC Vagy Tőzsdei Határidős Deviza

OTC Vagy Tőzsdei Határidős Deviza

Sokan még több év FX kereskedés után sem tudják mi a különbség az OTC és a tőzsdei határidős devizapiac között. Ennek akkor van nagy jelentősége, ha szeretnéd opciókkal fedezni vagy kombinálni a már meglévő FX kereskedésed.

A "tömegek" által használt FX instrumentum többnyire maga az OTC piaci spot deviza. Ezen a piacon lotokban gondolkodnak, lehet micro és mini lotokat is kötni, nincs kötési díj többnyire csak a spread és már nagyon alacsony letéttel és számlamérettel meg lehet kezdeni a kereskedést. Sokak számára nagyon csábító, hogy már néhány száz dollárral lehet OTC FX számlát nyitni és megkezdeni a micro lotos kereskedést. Ez gyakorlásnak valóban nem rossz, de megélhetés szinte biztosan nem lesz belőle. Ahhoz sokkal magasabb tőke szükségeltetik...

OTC vagy tőzsdei határidős deviza

A tőzsdei határidős devizapiacon nem létezik lot, csak kontraktus és az alapletét igény is többszöröse az OTC piacon lévőnek. Egy db EUR/USD tőzsdei határidős kontraktus (/6E) megvásárlásához jelen állapot szerint $2.500 margin szükéges az Interactive Brokers platformon. Ezért is lett sokkal elterjedtebb az OTC spot devizapiac a retail kereskedők körében, mert sokkal kisebb kockázattal is ki lehet próbálni. Többek között az egyik legnagyobb különbség a kettő között, hogy az OTC szabályozatlan piac, míg a tőzsdei határidős deviza szabályozott. A szabályozott piacon nem érdekelt a bróker abban, hogy veszíts, nem ő az árjegyző, nem áll be dealing desk modellel ellened kötni, nincsenek áreltérések a platformok között, stb. Sokkal kontrolláltabb környezet, mint a szabályozatlan piac, ahol a legtöbb OTC FX ügylet köttetik. Csak halkan jegyezném meg, hogy a mostanság oly népszerű bináris opciózás is többnyire teljes mértékben szabályozatlan.

További különbségek a két piac között

Íme egy összehasonlító táblázat a két piac közti különbségekről.

otc és futures deviza

Erről a táblázatról beszélek részletesebben a 2013-as Forexpora készített előadásomban, amint az alábbiakban tudsz elérni. A videóban az 5. perctől hallhatod a két piac összehasonlítását.

Video loads here

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.