Szerencsevadászok Meneküljetek!

szerencsejáték

Ma már nem 2005-öt írunk, amikor bármit vettél a tőzsdén szinte nem tudtál bukni, mert minden emelkedett. Nagyon más időket élünk. Fatális lehet ennek a ténynek a figyelmen kívül hagyása!

Előre bocsátom, hogy nem ijesztgetni szeretnék senkit, szimplán az elmúlt évtizedes tapasztalatomból kiindulva átadni, hogyan látom a mai kereskedési horizontot.

Nincs gyors pénz!

Sajnos még ma is sok olyan levelet kapok, hogy "Gery van 300€ spórolt pénzem, szerinted elkezdjek vele bináris opciókkal kereskedni, mert láttam Youtube-on, hogy mennyire könnyen lehet a 60 másodperces(!!!) opciókkal pénzt keresni?". Szerinted mi erre a válaszom? Az, hogy esélytelen, garantáltan bukni fogsz. Ha az összes megspórolt pénzed 300€ inkább vegyél belőle könyveket és tudást, mintsem felrakd a bináris opcióknak nevezett újfajta online kaszinóra. Az egyetlen dolog, aminek a befektetése mindig megtérül az maga a tudás és saját magad fejlesztése, de ez már más téma.

Még ma is elképesztően sokan hisznek naiv módon a gyors tőzsdei meggazdagodásban. Nem létezik, nincs, pont.

Irgalmatlan sok az átverés a weben!

Telis tele van a web különféle "sikeres" stratégiákkal. Mindig óvakodj attól, aki brókercégként hirdeti neked a tuti robotot, vagy bináris stratégiát. El akarják venni a pénzed! Az a célja, hogy nála nyiss számlát és ott veszítsd el az összes pénzed, főleg ha dealing desk-et is használnak (márpedig a legtöbb használ akár bevallja, akár nem).

Ha már említettem fent az 1 perces sikeres opciós stratégiát, nézzük meg közelebbről. Az egy perces ármozgás szintje nagyon közel van a káoszelméletes fraktálok mozgásának kiszámíthatóságához, azaz egyáltalán nem tippelhető meg. Mégis milyen technikai vagy fundamentális elemzéssel lehet megmondani, hogy 1 perc múlva az EUR/USD feljebb vagy lejjebb lesz? Nincs a világon semmi vagy senki, aki ezt bizonyíthatóan meg tudja mondani. Persze fogadni lehet rá, jó biznisz, főleg a brókercégeknek, akik 70/100-as payout ratio-val dolgoznak.

Ne dőlj be ezeknek! Nincs 1 perces nyereséges stratégia opciókra!

A fekete hattyúk márpedig élnek és virulnak

Előző cikkemben elég sokat értekeztem a fekete hattyú jelenségről, így ezt most nem ismétlem itt meg, inkább csak hozok rá példákat a közelmúltból. Az egyszerűség kedvéért most nézzünk olyan hattyúkat (CHF-et kivéve), ahol az ármozgás nagyon gyors volt és szinte semmilyen stop nem védett volna meg, csak opciós kockázatkezelés!

2014.10.31 - EUR/JPY
Több mint 300 pontos elmozdulás a japán jegybank beavatkozását követően.

2014.10.31 - EUR/JPY

2014.10.15 - /ZB
Amerikai 30 éves államkötvényben napon belül 500 pontos elmozdulás. A válság során sem volt soha ekkora gyertya ebben a termékben. Azóta sem derült ki, hogy pontosan mi okozta a folyamatos emelkedést.

2014.10.15 - /ZB

2014.02.25 - /NG
Két nap alatt több mint 30%-ot esett a földgáz, amikor kifutott az /NGH4 futures lejárat.

2014.02.25 - /NG crash

2014.12.15 - USD/RUB
Orosz jegybanki beavatkozásra, napon belül 40%-os emelkedés.

2014.12.15 - USD/RUB

2010.05.06 - SPY
A jó öreg flash crash az S&P500 indexben. Napon belül 8%-os esés szinte néhány tickben.

2010.05.06 - SPY

Mi a közös a fenti chartokban?

Az elmozdulás mértéke hatalmas, többnyire nem várt, manipulatív és nehezen kezelhető. Egy biztos ezekben a helyzetekben a széles Bid/Ask spread és az ár ugrálások miatt a stop nem véd meg. De a számla max mérete sem. Sok FX brókercég hirdeti, hogy nem mehet negatívba az ügyfélszámla, mégis most követelik az ügyfelektől az SNB kapcsán kialakult tartozásokat.

Mint láthatod a fenti esetek nem elszigetelten fordultak elő. A SPY példát kivéve mindegyik 2014-ben jött. Ahogy nő a pénzpumpa, a tehetetlenség az államok és jegybankok részéről, úgy fog nőni a volatilitás és a bizonytalanság is. Erre fel kell készülni és tudni kell kezelni. Ne feledd, ma már nem 2005-öt írunk...

Sokan eddig abban téveszmében kereskedtek, hogy a maximális veszteség a számla mérete. Sajnos ez nincs így, ezt egyértelműen láthatta a világ az SNB kapcsán.

A legfontosabb tanulság a kockázatkezelés!

Józan kockázatkezelés

Aki ezek után is 1:500-as tőkeáttéttel kereskedik FX piacon az megérdemli! Sima FX tőkeáttételes spot ügyletben függetlenül attól, hogy használtál stopot vagy sem, a veszteséged korlátlan!!!

FX piacon csak akkor élhetsz túl egy CHF jellegű mozgást, ha vagy opcióztál, vagy opcióval fedeztél, warrantoztál, vagy a tőkeáttéted lent volt 1:1 környékén.

Milyen lehetőségeid maradtak?

Ha nem akarod elveszíteni a teljes vagyonod vagy még annál is többet, akkor a következő lehetőségeid maradtak:

  • Opciókkal kereskedsz fedezett módon, akár devizapiacon is.
  • Olyan FX warrantokat/certifikátokat veszel, aminek a max. kockázata a bekerülési költség, akár egy opciónál.
  • Alaptermék kereskedés során a fedezést nem stop megbízásokkal végzed, hanem opciókkal.

Más út nem maradt, csak a reménykedés, az meg láttuk, hogy nem kifizetődő.

Hol van a pénzed?

Ha most kezded, vagy akár már egy ideje kereskedsz érdemes átnézned, hol is van a pénzed. Ha nem szabályozott környezetben, offshore területen, kétes eredetű cégeknél, akkor jobban teszed ha készítesz egy B tervet is.

Soha az életben nem utalnék pénzt offshore területre, pl. teljesen noname pár hónapja bejegyzett, de nagyon megnyerő marketinggel rendelkező bináris opciós brókercégeknek. Olyan helyre sem utalnék, ahol nincs törvényileg szabályozva a minimális ügyféltőke biztosítási szintje.

Nyilván ezek a szempontok mind csak akkor fontosak ha nem 500€-val szeretnél nekivágni a kincskeresésnek...

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2015-02-12Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.