Melyik Termék Mikor?

melyik termék mikor

Nemrég kaptam az egyik diákomtól egy kérdést azzal kapcsolatban, hogy mikor melyik termékkel érdemes kereskedni ha van egy piaci elképzelésem. Íme a válaszom.

Az eredeti kérdés így szólt írásban: "Neked ez biztos triviális kérdés, de én még nem látom át olyan szinten az opciókat, hogy ez egyértelmű legyen. Magyarul arra vagyok kíváncsi, hogy egy lefelé trendelő piacon opciókkal hogyan tudom maximalizálni a nyereségem. Nem csináltál erre valamilyen összehasonlítást, táblázatot, elemzést?"

Mostanság (2015 július) a piac ismét a csúcsok közelében jár, így a kérdés időszerű, amennyiben lefelé trendelő piac alakul ki rövidtávon. Opciós iránykereskedés esetén két fontos kérdést érdemes tisztázni mielőtt az ember stratégiát választ: mennyi időn belül és nagyjából mekkora mozgást várok. Tudom, hogy ez a két legnehezebb kérdés a világon, de az opciós iránykereskedéshez legalább valami homályos elképzelés kell a mozgás nagyságáról és gyorsaságáról. Tehát tegyük fel, hogy indul az eső trend és nézzük meg azt, hogy milyen termékkel lehet ezt opciókkal lekereskedni.

Esik a piac, mit teszek?

Ha az S&P500 esésnek indul, több oldalról is meg tudom ezt fogni és tudok belőle profitálni. Az egyik maga az index shortolása Put opciók vételével, a másik a volatilitás emelkedésére való spekulálás. A legegyszerűbb választási lehetőség az S&P500 indexet követő SPY ETF kereskedése. Ez az egyik leglikvidebb opciós alaptermék, így bátran lehet rá opciókat venni.

Ha azt gondolom, hogy az esés gyors lesz és jelentős lesz, akkor a legtöbb pénzt Put opció vételével tudom keresni. Ezen belül is érdemes olyan Put opciót választani, ami kevesebb mint 30 nap múlva jár le és OTM, ami annyit jelent, hogy a piaci árnál lejjebb van az opció strike-ja. Magyarán ha a SPY 200-as árfolyamon mozog, akkor egy OTM Put lehet mondjuk 190, vagy 195 is. Minél távolibb a strike (pl. 185, 180) annál olcsóbb az opció, viszont annál magasabb benne a tőkeáttét, így annál többet lehet vele profitálni, ha tényleg bejött az elképzelés és a mozgás gyors és jelentős volt. Azt is látni kell, hogy minél olcsóbb egy opció, annál kisebb is a valószínűsége... az ár és az idő összefügg.

A mozgást meg tudom még játszani Put Spread vásárlásával is, amikor limitálom a nyereségem, de a bekerülési költség is alacsonyabb, viszont továbbra is céláras az elképzelésem.

Volatilitásból is lehet profitálni

Ha az S&P500 esik, akkor a VIX index nő, ami a piaci volatilitás emelkedését jelzi. Számos VIX derivált termék létezik a piacon, mindegyiknek megvan a maga előnye, hátránya. Ezeket az ETF/ETN termékeket sima alaptermékként is meg lehet vásárolni, de lehet rájuk opciót is kötni. Így nagyon széleskörű lehetőség áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy a volatilitásból is tudjunk profitálni. Az törvényszerű, hogy SPY eséskor megnő a VIX, így amennyiben short trend az elképzelés, mindkét termékkel meg lehet az esést játszani.

És a határidős piac?

Érdemes továbbá megemlíteni az S&P500 határidő piacát is, amire az /ES-en keresztül lehet spekulálni. Ennek segítségével sokkal komolyabb áttéttel, ugyan magasabb alapletét igény mellett, de meg lehet ugyanazt az esést játszani, mint a fent említett SPY esetében. Nemrég írtam egy cikket a határidős opció előnyeiről, ha még nem olvastad, itt érdemes átfutnod. Természetesen erre a termékre is léteznek opciók, habár nem annyira likvidek, mint a SPY esetén.

Pici számla?

Ha kezdőként alacsony összegű számlával kereskedsz akkor sokkal inkább javaslom a SPY opciók használatát, mint a határidős piacét, mert sokkal alacsonyabb az áruk és a kötési jutalékuk is.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2015-07-22Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.