Miért Határidős Opció?

Miért határidős opció?

Pár éve szinte teljesen áttértem a határidős opciós kereskedés piacára. Kezdetben sokat foglalkoztam részvényekkel és ETF opciókkal, de ma már csak elszórva kötök ilyeneket. Nézzük miért.

Mielőtt azonban rátérnénk arra, hogy miért határidős opció, tisztázni érdemes mit jelent maga a határidős kereskedés, mert még sok haladó kereskedőnek is totál homály.

Mi a határidős piac?

A határidős ügylet egy olyan ügylet, aminek a teljesítése nem azonnal, hanem a jövőbeni határidőn történik meg. Cégek sokasága köt határidős ügyleteket nap mint nap, amikor egy előre meghatározott áron és időpontra adják el a termékeiket vagy éppenséggel vásárolnak valamit. Leghétköznapibb példa, amikor pl. egy autógyártó cég vállalja, hogy 1 hónap alatt leszállít 100db példányt, adott áron. Ez is egy határidős ügylet. A tőzsdei határidős ügyletek sem mások, csak pénzügyi termékekről szólnak. Alapvetően megkülönböztetünk tőzsdei és OTC határidős piacot. A tőzsdei határidős ügyleteket futures-nek hívják, míg a tőzsdén kívüli OTC ügyleteket forward-nak. A továbbiakban a futures-ről fogok beszélni, mert annak opcióival kereskedek.

A futures alapegysége a kontraktus, ami lehet akár 1000 hordó olaj vagy 1 tonna búza. Mivel a teljesítés csak a jövőben történik meg, így nem kell azonnal letenni a teljes vételárat, elég annak egy töredékével rendelkezni, amit alapletétnek hívnak. Ha időközben ellenem mozdul az árfolyam, akkor az alapletéten felül változó letét is terheli az ügyletet. Ellenirányú mozgás esetén folyamatosan növekszik a letéti igény, ami rosszul megválasztott pozíció méret esetén kényszer likvidáláshoz is vezethet. Ezért fontos alaposan ismerni az adott terméket, a letéti követelményét, egyéb jellemzőit és természetesen jól megválasztani a pozíció méretét a számlához képest.

A tőkeáttét miatt magas potenciállal, de egyben magas hozammal is járnak ezek az ügyletek.

Nézzünk egy példát a jelenlegi áttétre az olaj esetén (egyik kedvenc termékem). Jelenleg a 2015 augusztusi crude oil (/CLQ5) ára 60.28, letéti követelménye kb. $5000 az Interactive Brokersnél. Mivel 1 kontraktus 1000 hordót jelent, így a tényleges fizikai termék nominális értéke $60.280. Viszont a letéti igénye csak $5000. Azaz a jelenlegi árszint mellett egy közel 12x-es áttét van benne. Ilyen áttétet nem lehet elérni se ETF se sima részvénykereskedés mellett.

Tehát miért is szeretem?

Az egyik ok a magas tőkeáttét, amivel a tőkére vetített hozam jelentősen növelhető. Nyilván ez magasabb kockázattal is jár, így totál kezdőknek csak komoly gyakorlás és tesztelés után javasolt ezekkel a termékekkel kereskedni. Mivel maga az opció is tőkeáttétes termék, így a kettő kombinációjával nagyon szép tőkére vetített hozam érhető el adott piaci körülmények között.

A másik ok az, hogy nonstop nyitva van (kevés kivétellel), mint a forex piac, így bármikor átalakítható egy opciós pozíció. Nyilván legjobb akkor amikor USA nyitva van, mert zárt időszakban eléggé illikviddé tud válni a piac (széles Bid/Ask spread).

A harmadik ok a magas credit / margin arány, azaz kiírások esetén sokkal magasabb a letétre vetített hozam, mint ETF vagy index termékek esetén. Összehasonlításképpen álljon itt egy sávkereskedés példa S&P500 ETF (SPY) és határidő (/ES) esetén.

Iránymentes SPY vs. /ES

Mindkét termékre megnézek egy 30 napos 90%-os valószínűséggel rendelkező csatorna kiírását. 

SPY: 1 kontraktus esetén $80-t fizet lejáratkor ha közte marad, $3500 alapletét fejében (nem portfolio margin esetén)

/ESU5: 1 kontraktus esetén $360-t fizet lejáratkor ha közte marad, $4200 alapletét fejében.

Gondolom első ránézésre is érezni a két lehetőség közti különbséget. Ezt hívtam fent credit / margin aránynak. A kapott prémium aránya az alapletéthez képest. Nyilván az /ESU5 sokkal kockázatosabb, mert gyorsabban mozog ellenem a magas tőkeáttét miatt. De az is látszik egyértelműen, hogy melyikkel lehet jobban "dolgoztatni" a tőkét.

Hát ezért szeretem jobban...

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 98%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2015-06-25



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.