Befektetési Alapok - Biztos Neked Való?

Befektetési Alapok

Jómagam is elég sokáig tartottam pénzt befektetési alapokban, amit ma már bánok. Mielőtt mellettük szavazol, gondolj át néhány fontos kérdést.

Miért jöttek létre a befektetési alapok? Azért, hogy a tömegek pénzét befektessék (lehetőleg profitábilisan) és a hozamból, illetve kötési (váltási) jutalékokból szépen meggazdagodjanak. Nincs is ezzel semmi gond, hiszen Krisztus sírját sem őrizték ingyen. A kérdés, hogy mindenkinek való-e?

Kinek való a befektetési alap?

Elég egyszerű megválaszolni: aki nem tud kereskedni, nincsenek befektetési ötletei és totálisan másra akarja bízni a pénzének a sorsát. Azt azért nem árt észben tartani, hogy befektetési alap esetén a tőke 100%-át te adod, azonban a kockázat 100%-ban a tiéd. A nyereségből viszont nem ilyen arányban osztoztok.

Emellett fontos, hogy év közben ne váltogass sokat, mert az ide-oda ugrálás az alapok között többnyire felemészti a potenciális profitodat, sőt...

Számoljunk egy kicsit

Tegyük fel, hogy egy közepesen drága alap éves kezelési díja 3%. Azt is tételezzük fel, hogy évente profitál az alap 10%-ot (erős feltételezés). Legyen az induló befektetésed 10.000.000 HUF. Ha 10 évig bent tartod a pénzed és minden évben ugyanez a hozam és a díj, akkor a 10 év végére az eredeti befektetésed így alakul. Úgy számoltam, hogy év elején levonják a 3% alapkezelési díjat és arra vetítve hozzák a 10% hozamot.

tőke és hozam

Tehát a kamatos kamatot figyelembe véve, 10 év alatt közel megdupláztad a pénzed a 3% alapkezelési díj és éves 10% hozam esetén. Azt azért érdemes észrevenni, hogy nem voltak év közbeni alapok közti váltások. Így azt számoltam az utolsó oszlopban, hogy 7%-os hozam lett a vége. Nézzük meg mit mutat a kép, ha év közben legalább 1x váltasz hasonlóan 3%-os díj mellett.

Itt úgy számoltam, hogy ismét év elején levonják előre a 3%-os alapkezelési díjat, majd év közben van 1 váltás, így a hozam csak 7%-os.

tőke és hozam

Látszik, hogy brutálisat esett a hozamod 10 éves időtávon úgy hogy 1x éven belül váltottál a magas kezelési költség mellett. Azt már inkább ki sem számolom, mi lenne ha 2-3x váltanál év közben...

Mi a helyzet trading, vagy egyéni befektetések esetén?

Ezzel szemben, ha magad kezeled a pénzed, a helyzet sokkal költséghatékonyabb tud lenni. Ismét feltételezem az éves 10% hozamot (privát tradinggel nem nagy ügy) és azt, hogy egy költséghatékony brókercégnél kötsz mint pl. az Interactive Brokers. Ebben az esetben nehéz előre kalkulálni a kötési díjak mértékét, hiszen ez függ attól, hogy hányszor nyitsz és zársz. De tegyük fel elég sokszor kötsz és így számoljunk azzal, hogy a tőkéd 1%-a elmegy kötési díjakra. Így az alábbi eredményt kapjuk.

hozam

Tehát szépen látszik, hogy 10 éves időtávon a különbség brutális tud lenni. Ez esetben az eredmény 23M, míg a 2x-i váltással történő befektetési alapok esetén az eredmény 14M. És a 3% váltási díj még nem is magas, vannak 5%-os upfront és váltási díjak is. Nyilván vannak olcsóbbak is, de szándékosan a középértékkel kalkuláltam.

Mi a helyzet akkor, ha nem vagy trader?

Ha csak részvénybefektetésekkel vagy osztalékportfólió építéssel foglalkozol, akkor is jelentős tud lenni a különbség, mert akkor éves szinten többnyire még az 1%-ot sem fogja elérni a kötési díjad, hiszen hosszú távon gondolkozol, és nem kötsz rendszeresen.

Mindenképpen érdemes előre kalkulálnod a várható költségekkel és hozamokkal. Arról nem is beszélve, hogy sokszor egy alap meg sem közelíti a 10% hozamot, a privát trading, vagy befektetési pedig könnyedén elmehet 20% fölé is. Ilyen viszonylatokban az eredményesség közti különbség égbekiáltó.

Miért teszik az emberek a pénzüket befektetési alapokba?

Mert félnek a veszteségektől és "biztonságban" akarják a pénzüket tudni. Hatalmas illúziókat dédelgetnek. Biztonságban? Hogyan tudhatod a pénzed biztonságban, ha arra sincs kontrollod, hogy mibe fektetik, de az eredménytől függetlenül a díjak és kockázat téged terhel!

5 tény, ami ma már támogatja az önálló befektetési megközelítést

Ha úgy érzed eleged van abból, hogy mások hoznak döntést a pénzed felett, akkor íme 5 tény, ami segíthet.

  1. Sokkal jobb technológia, mint 10 évvel ezelőtt. Ma már mindenki rendelkezhet közvetlen piaci eléréssel, hozzáféréssel.
  2. Széleskörű oktatás: ma már sokkal egyszerűbb hozzájutni a működőképes és profitábilis stratégiákhoz, mint régen.
  3. High frequency trading: bizony ezek a gépek a te order-edért harcolnak egymás ellen, hogy ki az aki jobb áron tud neked teljesíteni szűkebb bid/ask mellett.
  4. Brutálisan alacsony kötési díjak: IB esetén pl. $0.75 egy opció kötési jutaléka. Nevetséges alacsony összehasonlítva a befektetési alapokkal.
  5. Opciós piaci VIP: sokan nem tudják, de az opciós piacon a retail kötéseket előbb kell teljesíteni, mint a professional kötéseket.

Három út maradt!

Fentieket figyelembe véve 3 járható út maradt:

  1. Másra bízod a pénzed, és nem akarsz semmit megtanulni a piacról. Ekkor a legjobban azzal jársz, ha indexkövető alapba teszed a pénzed, aminek zéró a költsége.
  2. Érdekel a befektetések világa és megpróbálod felülteljesíteni a piacot a saját kereskedési stratégiáddal, amiben annyira hiszel, hogy még a rosszabb piaci környezetben is kitartasz mellette.
  3. A tőzsde a szerelmed, így nem csak befektetésekkel, hanem trading-gel is foglalkozol napi szinten. Természetesen itt is rendelkezel már működő és bevált stratégiával, ami mellett kitartasz.

Innentől rajtad áll, hogy ki fogja kezelni a pénzed!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 84%

Tags: ETF, befetési alap,

Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.