5 dolog, amit érdemes tudnod az energiapiacról

5 dolog, amit érdemes tudod az energiapiacról

Elemzői barangolásunkban az energiapiachoz nyújtunk kapaszkodót. Átnézzük a globális energiapiac legfontosabb sajátosságait, kitérünk a várható trendekre, végül adunk egy féléves prognózist a két általunk kereskedett alaptermékre.

Nézzük, mik az induláshoz szükséges első lépések!

 

 

1. Mekkora a piac és mik a legfontosabb trendek?

A világ energia-piacának mérete évi 7000 milliárd dollár.

Ez a legkomplexebb, egybefüggő áru- és ellátási piac. A teljes piac növekedése töretlen, 15 éven belül további 30 %-kal bővülhet. Ok. Ez egy óriási szám, de mit takar ez pontosan?

Ez az energiaszektor teljes „hozzáadott” értéke.

Egy iparág esetében ez azt jelenti, hogy minden szereplőknek csak az értékláncban maga által megtermelt részt vesszük figyelembe. (Pl. egy olajfinomítónál csak a feldolgozás értékét, a beszerzett nyersanyagok és ehhez kapcsolódó költségeket már nem, hiszen azt elszámoltuk a kitermelőnél.

Iparági szinten tehát benne van a kitermelt nyersanyagok, a feldolgozás és az ellátási lánc tevékenységének pénzben kifejezett értéke, pl. a nap és szélenergia, az ezekből megtermelt áram és a teljes ellátási piac munkája.

Mind minden piacot, minden árprognózis előtt a termékek piacát alapvetően két oldalon elemezzük. 

energiapiac

A kínálati oldalon a 3 legfontosabb trend a következő:

  • A fosszilis energiahordozók piaca az érettség jegyeit mutatja. A közvélekedéssel ellentétben bőven rendelkezésre áll elegendő fosszilis energiahordozó. Kialakultak a piac meghatározó szereplői. A versenytársak lefedik és kiszolgálják a teljes piacot. Folyamatosak a beruházások.
  • Növekszik az alternatív energiahordozók felhasználási aránya.Tudtátok, hogy a világ napenergia-piacának vezetője nem az Egyesült Államok, hanem Németország? A megtermelt teljes napenergia 30 %-át ma Németország hasznosítja.
  • Robbanásszerű a fosszilis feltárási technológiák fejlődése és a tőkebeáramlás. Ehhez kapcsolódóan itt nézhetsz egy jó videót az olajról.

A videó lényege, hogy bár az USA-ban minden harmadik olajkutat bezárnak, az USA kitermelése ma is növekszik. Az új, modern technológiákra épülő kitermelési beruházások még nem térültek meg, ezért azokon a nyomott olajárak ellenére is folytatják a kitermelést. A zuhanó olajár ellenére ezért növekszik az USA kitermelése.

Mi a helyzet a keresleti oldalon?

A kereslet oldal nem növekszik olyan gyorsan, mint a kínálati. Ennek fő oka a két legfőbb felhasználó, Kína és az Egyesült Államok energiaexportjának csökkenése. Ha egy ország önellátó, főleg ha egy nagy felhasználóról van szó, az alapvetően megváltoztatja a piac működését. Ez történik jelenleg az Egyesült Államokkal.  

  • Az USA 2017-re önellátó lesz fosszilis energiából. Növekszik az energia-hatékonysága is.
  • Kínában más oka van a felhasználás lassulásának: lassul a gazdasági növekedés. A hivatalos adatok szerint a GDP növekedése 7 % alatt van. A beruházások és az export növekedése megtorpant. Mivel jelenleg a kínai gazdaság un. extenzív növekedési pályán van, ez azt jelenti, hogy a termelésnek nagy az energiahányada,a termelés lassulása közvetlenül csökkenti a felhasznált energia nagyságát is.

2. Kik a fosszilis piac legfontosabb szereplői?

A kőolaj kitermelésben az OPEC hegemón, ármeghatározó szerepe háttérbe szorult. Az USA az előző 4 évben önellátásra rendezkedett be. Egyre több az OPEC-en kívüli kitermelő. Amennyiben az Iráni olaj-embargót megszüntetik, a jelenlegi napi 2 millió hordós többletkitermelés 30 %-kal tovább növekszik. A világ ma úszik az olajban.

olaj piaca

A földgáz piac két legnagyobb kitermelője az Egyesült Államok és Oroszország. Az Egyesült Államokban a földgáz piaca teljesen szabad piacként működik, az USA itt is önellátásra törekszik.  A fenti technológiai fejlődés és a tőkebeáramlás hatására a 2000-es évek elején a régi technológiákkal még alkalmatlannak ítélt lelőhelyeket elárasztották az új fúrások. Példaként csak a német BASF vegyipari konszern 4 milliárd dollárt invesztált az USA földgáz és olaj-kutatásába. Ezeknek köszönhetően az Egyesült Államok a jelenlegi nyomott árak mellett is nettó exportőrré válhat, azonban a kivitelt számos energia-hordozóra egyelőre törvény tiltja.

3. Mitől van ennyi új beruházás az energetikában?

Mert csökken az egységnyi előállított (kWh) energia ára. A két részpiac – a fosszilis és az alternatívok - egymással is versenyeznek.

Ezt a versenyt 3 tényező élteti:

  • a beáramló beruházási források és az alacsony a finanszírozás költsége
  • a folyamatos technológiai innováció
  • a csökkenő alternatív energiai előállítási árak

Milyen új alternatív technikákról van szó?

Az olaj és a földgáz-kitermelés rendkívül sokat fejlődött. Tömegessé váltak eddig kísérleti eszközök, mint például az un. hidraulikus töréstechnika és a hasmánt (vízszintes) fúrástechnológiák.

A nap- és a szélenergia tartós tárolása és az energetikai hálózatba történő folyamatos visszatáplálása is megoldható. A földgáz cseppfolyósítása (LNG) és így nagy távolságba történő szállítása és biztonságos tartalékolása is biztosítható.

4. Hogyan változhat az energiaellátás a jövőben?

A kitermelés mellett a lakossági ellátó rendszerekben is fontos változások zajlanak. A tradicionális energia-elosztó hálózatokat felválthatja a zöld energia egyedi és lokális felhasználása.

A valódi energialiberalizáció lényege nem az, hogy kitől vásárolsz, hanem az, hogy minden fogyasztó aktív és autonóm részese lehet az energia-ellátási rendszernek.  Maga termel és fogyaszt is.

napenergia

5. Árprognózisunk

A nyersanyagok esetén már látható, hogy megalapozott az a meggyőződésünk, hogy az energiahordozók ára a következő 6 hónapban stagnál, nem fog emelkedni.

A fosszilis energiahordozók piaci ára az alternatív energiatermelés iránti igény, a technológiai fejlődés és a stagnáló keresleti tényezők miatt most tehát inkább eső trendben van.  Ezt a technikai elemzés is alátámasztja. A kőolaj áresése csak akkor áll meg, amikor a túltermelés kiegyenlítődik. Most tele vannak a tározók. Nagyon sok az emelkedésre spekuláló szereplő. Mivel várhatóan az amerikai termelés nem csökken, sőt, Irán is előbb-utóbb belép a piacra, az árak érdemi növekedése nem reális elvárás.

A kőolajnak még egy jelentős, vélhetően utolsó 3-6 hónapos áresését várjuk. Eközben befejeződhet egy jelentős, USA piaci kitermelési konszolidáció. A CL célárunk 3-6 hónapos időtávon a 25-30 dolláros sávban van. Ez már egy olyan tisztítóár, ami gyorsítani fogja a kitermelés valós visszafogását és az emelkedésre játszó szereplők végleg kapitulálhatnak. Az olaj érdemi áremelkedése csak ezután történik meg 2-3 hónappal.  

A földgáz piaca is folyamatosan bővül. A kitermeléssel folyamatosan biztosítható az ellátás. Egy enyhe nyár esetén 4-6 hónapos időtávon nem kizárt a 2-2.8 dollár közötti árfolyamsáv.

A részvénypiacon a kitermelő cégek papírjai esőben vannak. Kivételt egyelőre a napenergia jelenti. Az egyes energiahordozók felhasználása eltérő, de létezik egy fontos egyenérték, ami az 1 kWh elektromos áram előállításához szükséges energia-beruházás értékét írja le. Ebben a mérőszámban a napenergia 2015-re elérte a lélektani küszöbnek számító 5-6 dollárcentet. A vállalati és a befektetői piac is kezdi mindezt felismerni.

A napenergia felhasználása a közműszolgáltatók és a lakossági felhasználás mellett már a vállalati energiafelhasználásba is betört. A Google és az Apple januári bejelentései, mely szerint megindították a teljes energiaellátásuk átállítását napenergiára, több instrumentum árfolyamára igen jó hatással volt. (First Solar – FSLR, Guggenheim Solar - TAN iparági ETF). Emellett számos más, nem tradicionális energia-iparági szereplő is részt akar magának a világ energiaellátásából (pl. Tesla).  

Az energiapiac opciós lehetőségei

Az áru-piacokon az energiahordozóknak van a legkiterjedtebb opciós piaca. Mi az árupiacokon a Futures Opciós piacát kereskedjük legszívesebben. Az elemzés és a jó prognózis-készítés itt sem lehetetlen feladat, és tartósan profitábilis stratégiák építhetőek ezekre a termékekre.

Reméljük, ezzel a rövid étvágycsinálóval meghoztuk a kedveteket. Érdemes az energiapiaccal mélyebben is foglalkozni, amit itt rendszeresen megteszünk. Kis kutatással időtávtól és pénztárcától függetlenül kiváló befektetési célpontot találhattok és persze saját energiafelhasználásunkban is érdemes ezekkel a fő folyamatokkal tisztában lenni.

Ha mélyebben érdekel a téma, hivatkozásokat, további részleteket itt találsz:

http://www.dummies.com/how-to/content/10-reasons-to-invest-in-energy.html

http://www.investing.com/analysis/3-under-the-radar-etf-breakout-contenders-241617

http://www.cs.uic.edu/~xluo/MISI_Project/CrudeOil.html

http://www.worldenergyoutlook.org/media/weowebsite/2013/WEO2013_Ch06_Renewables.pdf

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-03-19/iran-can-add-million-barrels-of-oil-fast-but-needs-help-for-more

http://worldofsolarthermal.com/2010/09/29/solar_cell_production_climbs_to_another_record_in_2009/

http://bittooth.blogspot.hu/2014/02/tech-talk-bp-energy-outlook-2035.html

Ha már jártál nálam Opciós Oktatáson, akkor a My OpcioGuru felületen hozzáférsz egy zártkörű fórumhoz, ahol ezeket az elemzéseket megvitathatjuk, és felteheted a kérdéseidet is. Nézz be a fórumba, ha érdekes volt a cikk!Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2015-04-02Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.