Kötvénypiaci áttekintő

Kötvény- és hitelpiac

Azt tapasztaljuk, hogy a retail kereskedők számára a kötvénypiac nem igazán vonzó, sőt, néha kissé átláthatatlan termékkör. Változékonysága, összetettsége és „makro-termék” jellege eltántorítja legtöbbünket.

Pedig az alapok megértéséhez néhány alapösszefüggés, és egy kis matematika is elegendő.


Miért ilyen fontos a kötvény piac?

A hitelezés, a befektetési kedv és a gazdaság állapotával kapcsolatos várakozásokat legjobban a kötvény piac mutatja meg, egyfajta gazdasági állapotjelző.

A kötvénypiac a hitelből történő finanszírozás legfontosabb színtere. Ha a gazdaságot egy autóhoz hasonlítjuk, akkor a kötvénypiac olyan, mint a futómű. Nem ő adja le a teljesítményt, de ha nem jól működik, a kocsi biztosan nem halad majd megfelelően. Makro-termékjellegéből adódóan sok részvénypiaci mozgás is a kötvénypiacból jól előre-jelezhető.

Milyen típusú kötvények léteznek?

Nagyon sok kötvénypiaci termék van. A kötvénykibocsátó szerint beszélhetünk állami és vállalati kötvényekről, illetve az inflációhoz indexált és fix hozamígéretet kínáló kötvényekről. Az egyszerűség kedvéért olyan kötvénypiaci alaptermékek leírását választjuk, melyek kamatát nem igazítják az inflációhoz, és leginkább hasonlít a kereskedett hosszú távú amerikai kötvénypiaci termékekhez.

A kötvénypiac legfontosabb összefüggése

Aki kitartó olvasónk, az már tudja, hogy a jegybankok a kereskedelmi bankrendszeren keresztül nem pénzt, hanem hitelt teremtenek. A hitelt a bankok a jövőbeni visszafizetés (és garancia) ellenében nyújtják. A piaci kötvénypiac kibocsátói oldalán olyan szereplők állnak, akik általában a kötvényen keresztül saját reálgazdasági beruházásaikat finanszírozzák.

A beruházás jövedelméből a finanszírozónak kamatot, majd a lejáratkor a teljes összeget kell visszafizetni:

Az összefüggés első része a lejárat során esedékes összes kamat jelenértékét, a második pedig a lejáratkor visszafizetendő teljes összeg aktuális jelenértékét mutatja.

Az r=hozam nominális érték, tehát rögzített a kötvény lejáratáig.

Ha ezzel az összefüggéssel tisztában vagyunk, akkor már csak az időérték, a hozam és diszkontálás fogalmát kell tisztáznunk.

Jövőbeni pénzáramlások:

 • A rendszeres kamatfizetések C, melyek minden egyes (1,2,…,T) időpontban esedékesek.
 • A névérték P, amely a kötvény lejáratakor, a T. időpontban esedékes.
 • Hozam: az elvárt (éves szintre átszámított) a hozam.
  • az ugyanilyen kockázati besorolású kötvények piaci kamatlába.

A hitelfelvétel kondícióit a bankok a gazdaságban elvárt hozam és az adott hitel-felvevő konkrét hitelképessége (visszafizetési kockázata) alapján határozzák meg (r).

Hogyan működik ez a gyakorlatban? Miért és hogyan mozog az árfolyam?

 • Egy piacgazdaságban a pénzpiacon elvárt hozamszintet a piac és nem egy más (pl. állami) szereplő határozza meg. Gondoljatok pl. a diszkontkincstárjegy aukciókra, ahol az állam dönthet arról, hogy elfogadja-e a konkrét vételi ajánlatokat, de az aktuális árfolyamszintet sosem ő, hanem mindig a kereslet, a kereskedők ajánlatai határozzák meg.
 • Mindez azt is jelenti, hogy ha az inflációs várakozások növekednek, akkor (reál)hozamszint csökken és az egyensúlyi árfolyam növekszik. Ha az inflációs várakozások pedig csökkenek, akkor az aktuális hozamszint növekszik és az árfolyam csökken.
 • Konkrét hírkereskedésben ezért láthatjátok általában a következőket:
  • Amikor egy makro adat a vártnál jobb, akkor a jövőben elvárt hozamszint növekszik, és az árfolyam esik. A jó makro adatra az elemzők optimistábbak az eddigieknél, nagyobb gazdasági növekedést, hozamszintet és inflációs várakozásaik vannak.
  • Amikor egy makro adat a vártnál rosszabb (US korrigált Q1 GDP adat), akkor az árfolyamok növekszenek.
  • Ha a gazdasági várakozások romlanak, akkor a várt hozamszint csökken, az árfolyam pedig növekszik.

Természetesen az egyes termékek árfolyammozgása között jelentős különbség van, hiszen eltérő időtávokon és egymástól eltérő kockázatok árazódnak az adott termék árában.

Így most már láthatjuk, hogy a kötvénypiac hogyan válik egy piaci hangulati indikátorrá. A makrogazdaság állapotának piaci fogadtatásait, a kötvénypiaci mozgások intenzitásából látni leginkább.  

kötvénypiaci mozgások

Mi történt Németországban áprilisban?

A heves mozgás közvetlen kiváltó okát senki sem tudja biztosan. A legnagyobb kötvénypiaci guruk azonban előre jelezték a hozamnövekedést. Az európai mennyiségi könnyítés hatására a gazdasági mutatók, főleg az inflációra közvetlen hatással lévő fogyasztói árszínvonal emelkedést mutatott.  Most már tudjuk, mert megtanultuk, hogy ez az árfolyamok esését jelenti. A kötvénypiaci likviditás az európai kötvénypiacon a mennyiségi könnyítés miatt alacsony. Ezért láthattunk ilyen heves hozamszint-emelkedést. A mozgásban szerepet játszott több egyéb tényező más tényező is (VaR, Olajár), amiről a hivatkozások között olvashattok részletesen.

Azt javasoljuk, hogy folyamatosan figyeljétek ezeket az együttmozgásokat!

A kötvény piac komplex. Rövidesen látni fogjátok, hogy különböző mértékben és termékekben, de szinte minden makro-tényező beárazódik a kötvénypiacon. Később az összefüggéseket majd fordítva is értelmezni tudjátok, vagyis meg fogjátok látni, hogy a kötvénypiac is visszahat az egyéb részpiacokra. Erről egyik következő postunkban írunk részletesen. Továbbra is egyszerűen, tömören de érthetően.

Javasolt olvasmányok, hivatkozások:Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2015-07-08Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.