Opciós Igazságok

Mostanában elég sok téves vagy félrevezető információval találkoztam a médiában az opciós kereskedéssel kapcsolatban. Az alábbiakban szeretném tisztázni az opciós kereskedéssel kapcsolatos legfontosabb információkat. Az anyag úgy fog felépülni, hogy folyamatosan frissítem (legfelül lesznek a legújabb bejegyzések) majd az újdonságokkal, így érdemes lesz visszanézni. Az alábbi információkat a 10 éves opciós kereskedési múltamra és gyakorlatomra alapozom.

Érdemes spot deviza opciók kiírásával kezdeni?

Ha követsz egy ideje, tudod, hogy imádom az opciók kiírását és az iránymentes kereskedést. Ennek ellenére kezdőknek egyáltalán nem javaslom a spot deviza opciók fedezetlen kiírását még akkor sem ha az könnyűnek tűnik elsőre. Ha az alaptermék elszáll, jön a margin call vagy a hatalmas veszteségben való zárás. Ha már deviza opciók, akkor én a tőzsdei határidős deviza opciókat preferálom (Interactive Brokers-en köthető) a szűkebb bid/ask spread és szabályozottság miatt. Sok diák járt már nálam, akik deviza opciók fedezetlen kiírásával próbálták megízlelni az opciók világát és csúnya vége lett.

Tényleg kell 5-10 milliós tőke, ahhoz hogy elkezdd?

opciós tőke

Sokan terjesztik, hogy az opciós kereskedéshez 5-10 milliós tőke kell. Ez az információ önmagában fals, mert nem helyezi az összeget kontextusba. Ha el akarod kezdeni az opciós kereskedést, 5-10.000 USD kell hozzá, nem több. Ha ebből akarsz megélni akkor viszont legalább 50.000 USD szükséges. A kezdéshez viszont biztosan nem kell 5 millió. Én sem annyival kezdtem...

Szükséged van telefonos brókerre a kereskedéshez?

broker

Brókerre akkor van szükséged, ha nincs kedved megtanulni a szakmát és időd sincs a piacot figyelni. Tapasztalattal azért elég ha napi 1-2 órát figyeled a piacot, de ha még ennyi időd sincs, akkor szükséged lesz egy olyan dedikált brókerre, aki figyeli a piacot és segít a kötésekben. Ha nem értesz hozzá, nyilván nehéz felmérni, hogy a bróker mennyire ért hozzá, de érdemes nagyon körültekintően választanod. Az fontos, hogy a brókerednek legalább legyen 5-10 év tapasztalata.

Mindent félretéve továbbra is azt mondom, hogy a pénzed a te kezelésedben van a legjobb helyen (ha értesz hozzá). Ha komolyan gondolod a tőkepiaci kereskedést, legyen az opció vagy bármi más, ahhoz értened kell és nem szabad vakon rábíznod senkire.

OTC deviza opciókkal érdemes kereskedni?

A deviza opciók terén két nagyon eltérő világ létezik. Van az OTC devizapiac és a szabályozott tőzsdei határidős piac.

Az OTC devizapiaci kereskedés az egyik legdrágább kereskedési forma, amihez jelenleg csak 2-3 magyar cég ad elektronikus platformot (nagyon drágán). Az OTC deviza opció bid/ask spread-je a legszélesebb (így a legdrágább), éppen ezért alkalmatlan összetett stratégiák és átalakítások kereskedésére. Én nem egyszer égettem meg magam spot deviza opciókkal. Azóta csak és kizárólag tőzsdei határidős devizára kötök opciókat, mint pl. a /6E, ami az EUR/USD tőzsdei határidős megfelelője.

Egy érdekes stratégiai összehasonlítás: ha határidős devizára kötök iránymentes opciós stratégiát és a dolgok nem úgy alakulnak ahogy szeretném (nem marad a sávban), akkor legalább 4-5x át tudom alakítani a stratégiát időközben ahhoz, hogy nullában tudjam zárni. Ugyanezt spot deviza opcióban egyszer sem tudom megtenni a nagyon széles bid/ask spread és költségek miatt. Azt se felejtsük el, hogy a spot deviza opciós piacon mindig egy árjegyzővel (dealing desk) áll az ügyfél szemben. A tőzsdei deviza határidős piacon nincs egyedi árjegyzés, könyv van! így nincs érdekellentét sem!

Biztosan itthon kell számlát nyitnod?

ib

Legjobban akkor jársz anyagilag ha külföldön nyitsz számlát egy szabályozott tőkepiaci szereplőnél és ott kereskedsz határidős deviza opciókkal. Eddigi tapasztalatom alapján erre az egyik legkedvezőbb árfekvésű és legnagyobb szereplő az Interactive Brokers. Mellesleg azt is érdemes megjegyezni, hogy sokkal több OTC devizapiaci brókercég dőlt be az SNBomb következtében, mint amennyi szabályozott szereplő. Tudomásom szerint az IB a tőkéjének 2%-át veszítette el, míg mások nullára írták magukat. IB-nél 500.000 dollárig van biztosítva az egyedi kereskedési számla. Ezzel szemben egy offshore FX brókercég esetében szaladhatsz a pénzed után.

Tényleg bonyolult az opciós kereskedés?

Az opciónál van egy sokkal bonyolultabb dolog is: maga a piac és a te pszichológiád. Az opciózás elsőre nem könnyű, de egy véges tudás. Meg lehet tanulni. Eljuthatsz arra a szintre opciós tudásban, hogy már nincs mit megtanulnod. Azonban a piacon kint lenni egy örökös tanulási folyamat. Mikor lépsz be, hogyan alakítasz át, mikor lépsz ki, hogy kezeled a kockázatot, a nagy nyereséget, a saját érzelmi állapotod, stb. Ezekben a fejlődés folyamatos. Az opció ehhez képest olyan akár az 1x1. Megtanulható!

Komolyan veszélyes az opciós kiírás?

veszély

Igen, ha nem értesz hozzá, akkor veszélyes. Ha tudod hogyan fedezd, akkor természetessé válik egy idő után. Az opciók kiírásának a legnagyobb előnye az, hogy az időérték neked dolgozik. Az opció kiírója maga a biztosító, aki eladja neked a cascot. A max. nyeresége a prémium, amit az opció kiírásáért kapott. A profik inkább kiírnak hosszútávon. Az opció kiírójának nagyobb az esélye a konzisztens nyereségre, mint az opció vevőjének.

 

 Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2015-01-29Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.