PTP kereskedés 10%-os forrásadó mellett

2023 január 1-től egy új adónem lépett életbe a Publicly Traded Partnership (PTP) tipusú cégeknél, amelyről kiemelten fontos tudni, mert jelentős kockázatot hordoz.

Az új adónem lényege, hogyha nem USA adóalany vagy és veszel PTP kategóriába sorolt terméket, majd később eladod, akkor a teljes eladási bevételed után 10%-os forrásadót vonnak le. Figyelj, nem a profit 10%-át, hanem az eladás utáni bevételed 10%-át. Azaz, akár vesztettél, akár nyertél 10%-ot fizetsz a teljes bevételed után és nem a profitod után.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Nézzünk, egy egyszerű részvényvásárlásos példát:

  • veszel 100 db részvény 100 dolláros áron, költöttél 10.000 dollárt
  • részvény felmegy 105 dollárra és úgy döntesz eladod, így lett 10.500 dollárod
  • vagyis csak lett volna, hiszen ebből levonnak 10%-ot, azaz 1.050 dollárt
  • így végül 9.450 dollárod maradt. Megérte, mi?:(

Tehát ha min. nem hoztál 10%-ot az árfolyammal, akkor veszteséges lesz az ügyleted. Elég nonszensz...

Milyen termékeket érint?

Az Interactive Brokers kiadott egy közleményt, ahol röviden leírták a szabályozást és azon termékeket, amikre vonatkozik jelenleg és amik mentességet élveznek. A trükk a dologban, hogy az IRS adhat 92 napra felfüggesztést az adózás alól egyes cégek esetén. Itt látható egy "PTP Securities with known Qualified Notice" lista. Ezek azok a PTP cégek, amelyek átmenetileg mentesülnek a 10% withholding tax alól. A lista 92 naponta változik, így aki ilyenekben utazik, követnie kell ezen aktualitásokat.

A "PTP Securities without Qualified Notices" lista azon cégeket tartalmazzák, amelyek eladása után levonják a 10%-os forrásadót, nem élveznek mentességet.

Nagyon sok ETF és ETN termék is beleesik a korlátozásba, de azokat eddig sem lehetett kötni magyarként az IB-nél a PRIIPS szabályozás miatt. Viszont vannak olyanok is, amiket lehet kötni, de az új adózás miatt vagy nem éri meg velük foglalkozni, vagy nagyon oda kell figyelni rá.

Opciózni lehet velük?

Igen, ezen termékekre lehet opciókat kötni és az opciók eladására nem vonatkozik a 10% forrásadó. Arra viszont oda kell figyelni, hogyha az opció ITM-ben jár le vagy ránk hívják, abból bizony alaptermék lesz és annak eladását már érinti a 10%-os levonás. Azaz mindaddig jók vagyunk opciózással is a PTP termékek esetén, amíg nem lesz belőle alaptermék.

Korábban már írtam róla, hogy a Tastyworks nagyon egyszerűen kezelte a kérdést: megtiltotta mind a PTP alaptermék és opciók kereskedését. Az IB ennél megengedőbb, de oda kell figyelni a részletekre.

IB közlemény magyarul

Az egyszerűség kedvéért, íme az IB fenti közleményének szövegezése magyarul is.

Háttér:
A 2023. január 1-jén hatályba lépő amerikai adóügyi szabályozás eredményeként új forrásadót kell alkalmazni az olyan befektetők által birtokolt egyes nyilvánosan forgalmazott társulásokból származó értékesítési bevételekre, akik nem amerikai adófizetők.  Az IRS forrásadó díjai jelentősek, ezért az Interactive Brokers lépéseket tett annak érdekében, hogy korlátozza az olyan befektetők hozzáférését ezekhez a termékekhez, akik esetleg nincsenek tisztában az ilyen PTP termékekbe történő befektetés kockázataival.

Amit tudnia kell:
A visszatartás összege: Az eladásból vagy forgalmazásból származó bevétel 10%-a.  Ez azt jelenti, hogy a bármely tranzakcióból vagy felosztásból eredő pénzösszeg 10%-a, nem csak a számított nyereség 10%-a.

Példa a PTP visszatartására:
Vásároljon 200 részvényt 50 @.
Tranzakció értéke = 10 000 USD
Elad 200 részvényt @ 51.
Tranzakció értéke = 10 200 USD
Nyereség = 200 $.
Visszatartás = $1020 USD

Feltételezve, hogy nincs adó-visszaigénylési kérelem, a befektető értékvesztése 820 dollár lenne.

Érintett termékek: Lásd fenti lista.  A listát a lehető legjobb erőfeszítések alapján vezetjük, és az információk frissítése során előfordulhatnak időzítési problémák.  Az új rendelet hatálya alá tartoznak a tőzsdén jegyzett átruházható értékpapírok. Az opciók és egyéb származtatott eszközök, amelyek mögöttes értékpapírja PTP, nem tartoznak a forrásmegvonás hatálya alá. Ha azonban az opciót vagy származtatott terméket PTP-részesedésre alakítják át, akkor az ilyen PTP értékpapír későbbi értékesítése forrásmegvonás alá esik.

Különleges mentességek: Az IRS-rendelet lehetőséget biztosít a kibocsátóknak arra, hogy mentességet kapjanak a PTP-vel kapcsolatos forrásmegvonási kötelezettség alól.  A mentesség 92 napig érvényes, és a kibocsátóknak a mentesség időtartamának meghosszabbítása érdekében újból igazolniuk kell az IRS-nél. Az IBKR a tőle telhető legjobb módon megpróbálja közzétenni, hogy az érintett eszközök közül melyek rendelkeznek működési mentességgel, de a befektetőknek biztosítaniuk kell, hogy olyan termékeket válasszanak, amelyeknek a forráslevonási feltételeit teljes mértékben megértik.  A forráslevonási mentességet biztosító kibocsátói dokumentumot általában "minősített közleménynek" nevezik.

Milyen befektetők érintettek: Minden olyan befektető, aki nem minősül "rezidensnek" az Egyesült Államok adózási céljai szempontjából, azaz olyan befektető, aki nem tartozik az Egyesült Államokban adózási és adóbevallási kötelezettség alá (és ezért nem nyújt be W-9 IRS adónyomtatványt).

Jelentés: A forráslevonást az év végi 1042-S nyomtatványon (Foreign Person's U.S. Source Income Subject to Withholding) kell jelenteni.

Hogyan férhet hozzá a PTP-termékekhez nem amerikai adófizetőként:  Kérjük, jelentkezzen be az Ügyfélportálra, és hozzon létre egy webes jegyet az Üzenetközponton keresztül. Az üzenet összefoglalójának a következőnek kell lennie: "Hozzáférés a PTP-termékekhez", az üzenet szövegében pedig a PTP szimbólumok kereskedésének engedélyezésére irányuló kérelemnek kell szerepelnie.

További erőforrások: Az új szabályozással kapcsolatos további információk megértése iránt érdeklődők számára az IRS IRC Sec. 1446(f) weboldalát ajánljuk: http://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/partnership-withholding.

PTP-eszközök

Ez a lista azokat a PTP-értékpapírokat azonosítja, amelyek a fent említett IRS-rendelet alapján forrásadó-kötelesek lehetnek. A termékeket 2 csoportban mutatjuk be: a "Minősített közlemény" mentességgel rendelkezők és a "Minősített közlemény nélküli" termékek.  A listák csak a könnyebb áttekinthetőség érdekében, a lehető legpontosabban vannak feltüntetve.  Az IBKR nem garantálja az információk pontosságát vagy időszerűségét, és a befektetőknek önállóan kell meggyőződniük arról, hogy azok a termékek, amelyekbe befektettek vagy be kívánnak fektetni, rendelkeznek-e a szükséges mentességekkel a büntető jellegű forráslevonás elkerülése érdekében.  A mentességek időtartamát az eszközök pozícióinak birtokosainak is figyelemmel kell kísérniük.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Total 100%



Tanulj az opciókról 30 napig ingyen!

Add meg, milyen email címre küldhetek neked 15 ingyenes leckét az opciózásról:





Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető tájékoztatók megküldése céljából kezelje.


Publikálás dátuma: 2023-02-16



Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy az Adatkezelő az email címemet az általam megrendelt ingyenes termék és az ahhoz tartozó utánkövető levelek megküldése céljából kezelje.